UNDE DOI SAU TREI

21 iul., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Isus Cristos ne spune în Evanghelie: ” Căci, acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Matei 18, 20)
La invitația unei tinere pe care o întâlnesc adesea la întruniri sau momente spiritual-culturale, am participat aseară în casa ei la ora de rugăciune a grupului Taizé. De la ușă am avut impresia că intru într-un loc al seninătății și păcii interioare. Când mă cufund în liniștea și frumusețea naturii, am sentimentul comuniunii cu pacea și armonia universală. Aseară, de la intrare, am avut sentimentul comuniunii cu pacea și frumusețea interioară a sufletelor celor prezenți. Eram adunați acolo vreo 17 persoane, dintre care cea mai tânără era de fapt un copilaș însoțit de părinții lui.
Poate cu toții căutăm să ne simțim bine și să vedem în cel de lângă noi pe fratele și sora noastră. În iureșul vieții și în mulțimea celor care mișună pe lângă noi, sau pe care ni-i aduc în fața ochilor mijloacele mediatice, adesea, de fapt, ne găsim singuri, iar solitudinea este una dintre cele mai grele poveri pe care o cară umerii omului. Ei bine, aseară m-am simțim într-o familie în care toți eram egali. Iar egalitatea aceasta era oferită în liniștea meditației sau în cântecul liniștit de crucea specifică mișcării spirituale Taizé.
Eram adunați pentru a ne simți bine împreună în fața Dumnezeului nevăzut reflectat într-o cruce (asemănătoare cu crucea sfântului Francisc) în jurul căreia din noi și dintre noi dispăruse ca prin minune orice barieră. Nu știu dacă vreo lege umană va reuși vreodată să realizeze miracolul egalității tuturor oamenilor. Eu aseară am simțit-o în ființa mea, alături de copilașul luat în brațe când de tânăra lui mamă, asistentă sanitară, când de tatăl lui, șofer. O fărâmă din spiritul egalității tuturor în fața Creatorului plutea în aer în rugăciunile spontane, în cântecele liniștitoare, în seninătatea fețelor tuturor celor adunați de Duhul lui Dumnezeu. Marea majoritate erau studenți sau absolvenți de studii universitare, cu pasiunile lor, cu visurile lor, cu dorințele de a fi fericiți și împliniți, cu aspirații normale pentru orice om normal. Dincolo însă de normalitatea pe care fiecare o avem, am simțit puterea spirituală venită ca printr-un miracol simplu a egalității și fraternității de care am constatat pentru a nu știu câta oară că am atât de mare nevoie. În rugăciune înălțată la Domnul, fiecare și-a spus liber și nestingherit dorințele profunde ale inimii și în ele au intrat: ucișii nevinovați de ieri și de astăzi, bolnavii, bătrânii uitați în casele lor, tânăra Monica din corul Juvenes Ecclesiae plecată la Domnul, familiile noastre, copiii fericiți și cei nefericiți, tinerii, toți cei prezenți. În rugăciunea spontană venită din inimă, inimile tuturor erau deschise spre toți și toate. Acel homo universalis pe care l-au visat atâția mari înțelepți ai lumii era prezent în modul cel mai simplu în cuvintele și gândurile celor prezenți.
Știu că fiecare ne purtăm povara mai mare sau mai mică a propriilor probleme. Știu că oamenii de știință și toți cei cu funcții publice caută rezolvări la multiplele probleme cu care societatea se confruntă. Aseară, măcar pentru câteva ore, inechitățile și inegalitățile sociale, diviziunile și conflictele dintre oameni au căzut în apartamentul frumos și curat al tinerei care m-a invitat. În fața unei simple cruci, în cântec și rugăciune, în discuții simple și fără niciun protocol, m-am simțit egalul tuturor, iar aceasta mi-a transmis o stare interioară de bine de care nu știu cui să-i mulțumesc.
Nu știu dacă tot ceea ce ne învăluie existența de fiecare zi este neapărat benefic ființei noastre. Sunt însă sigur că există locuri unde miracolul egalității și fraternității oamenilor poate fi trăit, unde zidurile de diviziune pe care oamenii le-au ridicat în inimile lor cad instantaneu. Mulțumesc grupului Taizé! Pacea și fraternitatea universală pornită din localitatea franceză plutește și la Iași. Cine simte că are nevoie de ele, să le caute; sunt atât de aproape de noi!

Fotografia postată de Emil Dumea.
Fotografia postată de Emil Dumea.
Fotografia postată de Emil Dumea.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *