Toma sunt eu

23 apr., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

“În seara aceleiaşi zile, prima a săptămânii…a venit Isus, a stat în mijlocul lor şi le-a zis: “Pace vouă!” Zicând aceasta, le-a arătat mâinile şi coasta…Toma, unul dintre cei doisprezece, cel numit “Geamănul”, nu era cu ei când a venit Isus. Aşadar, ceilalţi discipoli i-au spus: “L-am văzut pe Domnul!” Dar el le-a zis: “Dacă nu voi vedea în mâinile lui semnul cuielor şi nu-mi voi pune degetul în semnul cuielor şi nu-mi voi pune mâna în coasta lui, nu voi crede”. După opt zile, discipolii lui erau iarăşi înăuntru, iar Toma era împreună cu ei. Isus a venit, deşi uşile erau încuiate, a stat în mijlocul lor şi a zis: “Pace vouă!” 27 Apoi i-a spus lui Toma: “Adu-ţi degetul tău aici: iată mâinile mele! Adu-ţi mâna şi pune-o în coasta mea şi nu fi necredincios, ci credincios!”Toma a răspuns şi i-a zis: “Domnul meu şi Dumnezeul meu!” Isus i-a spus: “Pentru că m-ai văzut, ai crezut. Fericiţi cei care nu au văzut şi au crezut!”
Evanghelia după Ioan 20,19-31
De ce oare această povestire mă emoţionează şi mă pune pe gânduri? Dacă stăm în linişte şi privim adânc în inima şi gândurile noastre vom descoperi că Toma suntem noi, fiecare dintre noi. Am putea foarte bine să-l înlocuim. Poate că de acolo din cerurui de unde este acum, Toma se uită la noi şi îşi vede faţa întipărită în fiecare dintre noi. Istoria relaţiei noastre cu Dumnezeu, credinţa din sufletul nostru tare mai seamănă cu a lui Toma. Oare câte piedici şi obstacole sunt între noi şi Isus Cristos? Multe, foarte multe. Oare de câte ori ne-a fost şi ne este teamă ca unui copil care nu-şi mai vede aproape părinţii şi începe să plângă? De câte ori nu ne-am plans de atâtea şi atâtea lucruri? De câte ori nu am scrâşnit din dinţi? De câte ori nu am înjurat sau blestemat? De câte ori nu l-am înjurat chiar pe Dumnezeu? De câte ori nu ne-am îndoit chiar de existenţa Lui? Ori de câte ori am făcut acestea, tot de atâtea ori am vrut să fim departe de El, nu am crezut că Domnul poate şi este aproape de noi, am fugit de El; ne-am îndoit de El, adică am fost ca Toma. Căci dacă în toate acele momente şi ocazii inima noastră ar fi fost deschisă pentru Dumnezeu, pacea şi puterea Lui ar fi înlocuit toată necredinţa şi slăbiciunea noastră.
În pofida răutăţilor şi necredinţei noastre, această evanghelie ne învaţă că Domnul rămâne alături de noi. În Euharestia care se săvârşeşte pe altar la Sfânta Liturghie El vine la noi aşa cum a venit la apostoli, la Toma şi ne arată semnele iubirii sale învingătoare: coasta şi mâinile străpunse. În fiecare sacrament sau taină a bisericii, Cristos vine la noi, intră în fiinţa noastră şi o umple cu pacea sa. Cu multă pace. Domnul Înviat este Pacea dintre Tatăl şi creaturile sale. El străluceşte în ochii nostri care privesc lumea cu multă iubire. El este în inima noastră liniştită, plină cu pacea Lui. El este în pacea pe care o construiesc cuvintele şi faptele noastre de fiecare zi, chiar şi cele mai banale. El, Domnul Înviat este pacea lumii, mai mult decât orice lege, orice acord între mai marii lumii şi între popoare.
Ne neliniştim în faţa terorismului care explodează în pieţele, magazinele, pe străzile noastre. În faţa acestor rele creştinii trebuie să aducă pacea nu ucigând teroriştii, ci umplând inimile lor cu pacea lui Dumnezeu. Iar pe străzile noastre, mai mult decât poliţia, patrulele, sistemele de pază şi siguranţă, pacea va coborî dacă inimile noastre vor fi pline cu pacea lui Dumnezeu. Nimeni şi nimic nu poate oferi siguranţă şi linişte, dacă inima omului este ocupată de Cel Rău. Poate ar trebui să pricepem odată pentru totdeauna că liniştea şi pacea sunt în primul rând darul lui Dumnezeu şi de la El trebuie să le cerem mereu. Poate că aceasta ar trebui să-i învăţăm şi pe cei care vin la noi cu gânduri de răzbunare şi distrugere. Poate că tocmai acesta este rolul şi misiunea creştinilor în faţa celor care în loc de pace aduc război şi distrugere.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *