Teme de Istorie a Bisericii

17 oct., 2012 Cărţi publicate Nu sunt comentarii

Lucrarea intitulată Teme de Istorie a Bisericii, scrisă de pr. dr. Emil Dumea, profesor de istorie la Institutul Teologic Romano-Catolic “Sf. Iosif” din Iaşi, a fost publicată la editura Sapientia în anul 2002. Acest studiu apare în format 17×24 cm, conţine 632 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia, precum şi de la celelalte librării catolice la prețul de 23 lei.

Titlu: Teme de Istorie a Bisericii
Autor: Emil Dumea
Editura: Sapientia
Locul și anul apariției: Iași, 2002
ISBN 973-85634-2-9
Format / Pagini: 17×24 cm / 632
Preţ: 23 lei
Vizualizare online pdf_button

Aceste teme sunt elaborate în vederea completării unora dintre informaţiile cu caracter general prezente în orice compendiu de istorie a Bisericii, cum este, de exemplu, cel al lui L. Hertling, publicat şi în limba română. Am considerat necesară o astfel de prezentare mai în detaliu a unor teme, atât pentru a aduce un plus de claritate în anumite probleme mai importante, cât şi pentru a stimula o cercetare şi o cunoaştere mai profundă a istoriei bisericeşti.

Prezentarea temelor nu este nici pe departe exhaustivă; o astfel de tratare cere un studiu amănunţit, în primul rând, al izvoarelor istorice şi apoi o analiză şi o evaluare de ansamblu a lucrărilor de specialitate în domeniu, ceea ce nu se poate realiza, dată fiind atât finalitatea acestor prezentări (informarea şi formarea istorică generală a cititorilor), cât şi timpul şi posibilităţile relativ restrânse de informare şi cercetare.

Alegerea temelor urmează criteriul importanţei problemelor în cadrul general al istoriei Bisericii. Nu lipseşte prezentarea unor probleme care la prima vedere par secundare, dar care, în perspectiva istorică globală, au avut o deosebită influenţă asupra mersului istoriei.

Prezentarea tematică îşi păstrează caracterul provizoriu, rămânând, ca pe viitor, să fie din nou aprofundată şi completată cu alte aspecte şi particularităţi. Se înţelege apoi că, în totalitatea lor, aceste teme nu formează un curs complet de istorie bisericească.

Ţinând cont de contextul istoric românesc, am prezentat mai multe teme ce privesc direct destinele catolicismului pe teritoriul ţării noastre. Evoluţia istorică a catolicismului în România are un curs diferit de cea a celorlalte mari popoare europene. Fiind şi atunci, ca şi astăzi, la răscrucea dintre Orient şi Occident, spaţiul românesc latin a fost încorporat în sfera politică şi de jurisdicţie ecleziastică bizantină, prin filiera slavă bulgară.

Îmi exprim speranţa că aceste teme, ce expun sine ira et studio pagini din istoria Bisericii, să reprezinte o sursă de informare, dar şi de reflecţie şi regăsire istorică şi spirituală atât a catolicilor, cât şi a confraţilor ortodocşi. În primul mileniu, cele două mari Biserici au de citit aici aceeaşi istorie. Cred că o lectură sinceră şi atentă a acestor teme poate reprezenta un motiv în plus, eclezial şi pur uman, de a ne întinde unul altuia o mâna frăţeasca, ca o premisă pentru o colaborare istorică interconfesională.

Pr. dr. Emil Dumea

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poştă: Librăria Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, 26; 700064 – Iaşi;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 41: de luni până vineri între orele 10.00-18.00;
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *