Suntem fericiţi?

27 mai, 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Gustăm din plin sau doar frânturi de fericire?
În iureșul și stresul vieții cotidiene, mă întreb dacă mai avem timp să ne bucurăm de noi înșine și de semenii noștri, sau ne mulțumim doar cu firimituri de fericire mâncate din fugă? Iar când ajungem seara acasă, sau în weekend, suntem obosiți și nu mai avem forțele și buna dispoziție de a ne bucura în tihnă de fericirea de a fi împreună cu persoanele iubite (dacă nu cumva suntem singuri, fie fizic, fie în doi).
Reflectam asupra lipsei de înțelepciune ca fond al derulării vieții multora, antrenați în malaxorul fără milă al unei civilizații în care omul este confundat cu o mașinărie care este forțată să dea mereu un randament cât mai ridicat, să producă mai mult și în mai puțin timp, asemenea pomilor altoiți, plantelor modificate genetic sau animalelor (vaci, găini, curcani, porci etc.).
Într-o asemenea lume, într-adevăr, omul face în așa fel încât pământul să producă mai mult la hectar, animalele să devină mai mari, în uzine să se producă mai mult, iar informațiile din spațiul cibernetic să devină și mai multe și mai variate. Între acestea din urmă, de exemplu, lumea lui Google conține informații fără număr; câte or fi, sigur niciun om nu știe, ci doar singur Dumnezeu. Dacă atât de multe sunt informațiile stocate în spațiul virtual, nu știu dacă aceasta reprezintă neapărat o cucerire cu care omenirea să se poată lăuda, când în creierul oamenilor suma cunoștințelor memorizate pe scoarța cerebrală este mică, iar mulți tineri de astăzi nici măcar nu se mai străduiesc să învețe pe de rost tabla înmulțirii, din moment ce pot afla imediat orice rezultat pe smartphone-ul sau tableta din buzunar. Astăzi oamenii au devenit mai bogați, doar că bogățiile lor nu se află în creierul și buzunarele lor, ci pe Google și în conturile din bănci. Nu este suficient ca Google să fie doldora de informații, dacă acestea nu îmbogățesc și nu înnobilează și mintea omului. Iar apropos de bani, din păcate mulți oameni nu înțeleg faptul că banii nefolosiți, neinvestiți sunt ca și cum nu i-ai avea. La fel este și cu toate acele cunoștințe și informații, cu toată acea știință pe care oamenii o posedă în calculatoare, dar nu în propriul creier. Poți să ai miliarde în conturi și toate informațiile posibile pe un calculator conectat la cea mai puternică rețea de internet; dacă nu știi să-ți investești banii și nu folosești din plin bogăția cunoștințelor, poți să rămâi o persoană jalnică, așa cum, de exemplu, mi se pare a fi Becali și mulți alții asemenea lui. Transferul științei din creierul omului în spațiul cibernetic și al banilor din buzunarul omului în conturile din bănci consider că este un transfer destul de păgubos pentru binele real al semenilor noștri.
În acest caz, mă întreb în ce constă adevărata înțelepciune a omului care să-l conducă la fericire? Unde este fericirea noastră, pe ce drumuri merge, cum arată ea și în ce constă?
Dincolo de autostrăzi, de case și mașini, de conturi în bănci, de înalte funcții publice, sau de informațiile și știința adunată în cărți sau în spațiul virtual, cred că fericirea constă în trăirea valorilor care stau la baza vieții pe pământ și care nu sunt altceva decât un reflex al divinității.
Cred că fericirea constă în trăirea cu recunoștință a darului vieții, a primirii și transmiterii ei generațiilor de după noi. Viața nu doar a oamenilor, ci și a plantelor și animalelor reprezintă un cadou al cerului care trebuie apreciat și păstrat ca pe cel mai scump nestemat. Călugării tibetani nu omoară niciun vierme, nicio muscă și bine fac. Chiar dacă nu sunt creștini, au înțeles mai bine decât noi sacralitatea și inviolabilitatea vieții; în viața fiecărei făpturi trăiește Cel care există din veșnicie.
Fericirea constă în darul tuturor oamenilor de a gândi, de a se exprima și de a se asocia în deplină libertate. Ideologiile, ca și religiile, trebuie să favorizeze gândirea matură și liberă a oamenilor; trebuie să-i ajute să-și manifeste și să trăiască în libertate convingerile și viața lor de fiecare zi. Ca atare, orice formă de manipulare, de instrumentalizare, de limitare sau negare a libertăților omului constituie un delict și un atentat la unul din darurile de bază prin care omul devine fericit.
Fericirea pentru om constă în căutarea liberă și constantă a adevărului despre el și despre lume, despre tot ceea ce există. Ce este omul? Cine și pe baza căror principii se poate da un răspuns la această întrebare? Noi afirmăm că omul este creatură a lui Dumnezeu și frate cu toți semenii săi. Doar cunoașterea și trăirea adevărului îl eliberează pe om din formele de sclavie ale minții; îl eliberează din pornirile dezordonate ale voinței capricioase și egoiste; îl propulsează spre noi orizonturi în drumul lui spre Cel care este Adevărul.
Fericirea constă în cultivarea a tot ceea ce este frumos în om și în jurul său. Frumusețea este o exprimare a curățeniei, purității interioare, a armoniei sub toate formele ei. Frumusețea înseamnă descoperirea și contemplarea plină de bucurie a armoniei din univers, a tot ceea ce bucură privirea și încântă auzul.
Fericirea constă în a face binele, chiar și atunci când semenii îți răspund cu rău. Bunătatea minții și a inimii îl păstrează pe om în viață; bunătatea este cel mai bun aliment al omului, ca și cel mai bun medicament care îi vindecă rănile și-i redă sănătatea minții și voinței, ba chiar și a trupului.
Se spune că banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. Înclin să cred că este o afirmație falsă, întrucât dacă ar fi adevărată, majoritatea oamenilor ar fi nefericiți, iar o mică parte, cei care au bani, ar fi fericiți, ceea ce nu mi se pare a corespunde cu realitatea. Personal, eram mai fericit când aveam salariul la fel ca majoritatea colegilor mei. Atunci mă căutau mai mulți pentru ceea ce sunt eu; acum mă caută pentru banii sau poziția mea. Și apoi, nu știu de ce, dar, în general, m-am simțit mai bine în compania oamenilor cu mai puțini bani, decât în compania celor bogați. Însă fiecare are propriul răspuns la această afirmație.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *