Suntem creștini de cursă lungă?

28 nov., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

În acel timp, intrând Isus în Cafarnaum, a venit la el un centurion, rugându-l: “Doamne, servitorul meu zace în casă paralizat, suferind groaznic”. El i-a spus: “Voi veni eu însumi şi-l voi vindeca”. Dar centurionul, răspunzând, i-a zis: “Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu, dar spune numai un cuvânt şi va fi vindecat servitorul meu! Căci şi eu sunt un om supus autorităţii; având soldaţi în subordine, spun unuia: «Du-te!», iar el se duce, şi altuia: «Vino!», iar el vine, şi servitorului meu: «Fă aceasta!», iar el face”. Auzind, Isus s-a mirat şi le-a spus celor care îl urmau: “Adevăr vă spun că la nimeni în Israel nu am găsit o astfel de credinţă. De aceea vă spun că vor veni mulţi de la răsărit şi de la apus şi vor sta la masă în împărăţia cerurilor împreună cu Abraham, Isaac şi Iacob”.
Evanghelia după Matei 8, 5-11.
Isus Cristos se întâlnește cu reprezetantul militar al dușmanilor de moarte ai poporului său, romanii. Cum ajunge un centurion roman, adversarul înverșunat al evreilor, să ceară unui evreu însănătoșirea servitorului său, este greu sau imposibil de înțeles pentru mintea noastră. Este ca și cum diavolul ar îngenunchea în fața unui înger și i-ar cere binecuvântarea. Misterioase mai sunt căile Domnului!
Pentru evreii pioși și păstrători ai legii, mântuirea lui Dumnezeu era rezervată doar lor, iar toate popoarele păgâne, ori se convertesc la credința în Dumnezeul lor și așa își salvează sufletele, sau se duc toate în fundul iadului. Iar în talpa iadului, sigur stau romanii, care le-au cotropit țara și le-au impus birurile și dominația lor. Așa cum pe pereții multor mănăstiri de la noi turcii, tătarii sau polonezii catolici stau în iad. Episodul din această evanghelie răstoarnă însă toate credințele și calculele evreilor. Iar Cristos afirmă clar și răspicat că la nimeni din neamul său nu a întâlnit o credință asemănătoare cu cea a centurionului roman.
Am întâlnit în Japonia un medic budist pe care l-aș da de exemplu la mulți catolici sau ortodocși DOC (de origine controlată). La fel cum am întâlnit între păstorii nomazi din tribul Gabbra din nordul Kenyei analfabeți curați la suflet și detașați de nimicurile acestei lumi, care ar avea multe să ne învețe pe noi, ăștia cu doctorate și multe titluri academice și sfințiri preoțești; nu mai zic de oameni politici sau domni patroni pe care-i vezi în primele bănci din biserici.
Eu cred că Duhul lui Dumnezeu care plutea peste ape la facerea lumii, plutește și acum în inimile și conștiințele tuturor oamenilor. Noi, ăștia, creștinii de cursă lungă și de origine controlată (origine apostolică, de la sfântul apostol Andrei?), care ne închipuim că Dumnezeu este monopolul bisericilor noastre, dacă ne deschidem bine ochii, o să vedem cum mulți din afara granițelor oficiale ale bisericilor creștine au o credință în Dumnezeu mai puternică decât a noastră. Noi, cei din România majoritar creștin-ortodoxă, între statele Uniunii Europene, am reușit să avem cel mai mare număr de biserici, dar și cel mai mare număr de avorturi (conform unei statistici de acum câțiva ani în urmă). Cred că ocupăm un loc fruntaș și la înjurături, vorbe urâte și blesteme, ca și la certurile și dușmăniile pentru haturile dintre grădini.
Credem că deținem monopolul adevărului, ba chiar și al lui Dumnezeu, iar pentru cei de altă credință avem să le transmitem un mesaj tipărit pe un afiș fixat pe gard, lângă poarta casei (așa am văzut într-un sat; nu-i dau numele): ”Suntem creștini ortodocși și nu dorim să fim deranjați de cei de altă religie”.
Mă gândesc că, spre fericirea păgânilor și a necredincioșilor, Dumnezeu face să răsară soarele și peste ei și să cadă ploaia și peste ogoarele lor.
Ar fi cazul și timpul să ne gândim mai serios la convertirea noastră.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *