Sunt profesori subiectivi?

28 aug., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Fiindcă de zeci de ani sunt printre studenți și am această mare și nu prea ușoară responsabilitate de a fi profesor, m-a pus pe gânduri ce mi-a povestit un student.
Nu s-a considerat niciodată un eminent, un fruntaș al clasei, dar s-a implicat mereu în tot felul de activități și inițiative frumoase din facultate și din afara ei.
În raport cu un profesor, îmi spune că oricât de mult s-a străduit să învețe și să ia o notă cât mai bună, respectivul profesor nu i-a acordat niciodată o notă mai mare de 7. Cu siguranță poate mai mult, căci la alte materii a avut și note mari, dar acest profesor îi repeta mereu la examen că poate mai mult, iar nota era aceeași, veșnicul 7.
S-a ambiționat studentul nostru și dacă a văzut că pe căi cinstite nu poate obține mai mult, l-a rugat pe un coleg să-l ajute să copie. Acestuia i s-a făcut milă și l-a ajutat. Amândoi au reușit să copie toate ideile din cursul profesorului. Satisfăcut în inima lui, se gândea studentul nostru că, în sfârșit, va avea o notă mai mare la materia respectivului profesor și aștepta cu nerăbdare să i se aducă lucrarea și să i se comunice nota; aceasta pentru a-i demonstra acestuia că poate mai mult.
Vine și ziua comunicării rezultatelor, iar când îi vine rândul, studentul nostru are neplăcuta surpriză de a i se comunica exact același lucru ca la toate examenele anterioare: Nota 7 și completarea: Poți mai mult.
Studentul rămâne stupefiat și după un moment de tăcere și ezitare, își ia inima în dinți și-i spune profesorului în fața tuturor colegilor: Să știți că am copiat totul din cursul d.voastră, iar dacă mi-ați dat doar nota 7, aceasta nu înseamnă că este o notă corectă. Ceea ce este corect, este altceva: Cursul d.voastră este doar de nota 7, dar probabil puteți mai mult.
Cine a spus că profesorii nu au ce să învețe de la studenți, s-a înșelat amarnic. Povestirea studentului m-a pus serios pe gânduri. Mă consolează doar ideea că încă nu a venit niciun student să-mi spună și mie așa ceva; dar mai știi…stau cu gheața în spate…

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *