Starea nației (sau viața bate filmul)

31 ian., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Am văzut multe filme la viața mea; filme cu cowboy buni și cowboy răi, filme cu eroi și canalii, cu sfinți și posedați de diavoli, cu pirați ai mărilor și oceanelor, cu războaie, cu prostituate, cu îndrăgostiți, etc. Aș putea spune că am văzut cam tot ceea ce este omenesc, divin și diavolesc în oameni. Și am rezistat; ba mai mult, cele văzute mi-au deschis mai bine ochii asupra a ceea ce este omul și de câte lucruri bune, dar și rele este el capabil.
Dar am impresia că acum, din anumite puncte de vedere România bate filmul. Și nu mă refer la perioada comunistă, ci la cea prezentă. Nu mi-am închipuit vreodată, sau mai corect spus, nu am vrut niciodată să accept faptul că țara mea poate fi cotropită de corupți, nu veniți de la Est, din Uniunea Sovietică, nici de la Vest, din Germania nazistă, ci de cotropitori născuți aici, ieșiți din acest pământ al bunilor și străbunilor noștri. Au ieșit ca niște lipitori din ape murdare și acum sug sângele din trupul țării lor. Au ieșit ca niște șobolani plini de molime și continuă să roadă, să se îndoape de pe unde pot, cu orice le iese în cale. Au ieșit ca niște șacali din jungla partidelor și a instituțiilor unde își fac legi și reguli după propria lor sete de putere, de înavuțire, de minciună, de multe rele, de nenumărate rele care le trec prin cap. Au ieșit la jefuit tot ce se poate jefui, iar acum vor să-și mai facă un rând de legi ca să scape de judecată, de condamnare. Nici nu s-au așezat bine din nou în scaunele puterii, că au și clocit o nouă fărădelege cu care vor să-și mai bată joc încă odată de lege, de dreptate, de o țară întreagă. Aceasta este clasa politică care acum s-a urcat din nou pe grumazul țării pentru a-și bate joc de ea, încă odată; oare pentru a câta oară?
Trăiesc într-o Românie cu mulți români al căror creier a fost otrăvit sistematic timp de un sfert de secol. Ca să nu mai pun la socoteală spălarea la creier din perioada comunistă. Și atât de mult au fost oamenii spălați la creier, atât de mult au fost prostiți încât, din nefericire, unii chiar au devenit proști. Și, în plus, ca răul să fie complet, alături de prostirea maselor, acestea au fost și sărăcite și sunt ținute conștient, cu cinism chiar într-o stare de sărăcie cruntă, pentru că astfel pot fi mai ușor manipulate, duse de nas unde vor cei care i-au redus pe oameni la această stare de sclavie fără acte. Buni cunoscători ai psihologiei maselor și ai dominării și manipulării oamenilor, cei sus-puși, autori ai fărădelegilor, i-au antrenat în ilegalitățile lor și pe cei mulți, permițându-le tot felul de abateri de la lege, dar nu mari, ci mai mici, ca să nu intre în concurență cu ei, marii încălcători ai legilor. Așa au ajuns românii să gândească și să se comporte viciat, greșit; și, paradoxal, să se lamenteze că în țara aceasta nu-i legalitate, că există corupție, dezinteres pentru binele public, dar ei, cei mulți, cei mici, sunt cei care, la nivelul lor, încălcă legile și se dezintereseză de binele public, al nostru, al tuturor. România nu este coruptă și viciată numai la nivelul politicienilor și guvernanților, ci de sus până jos, la talpa țării. Mulți români sunt egoiști și se gândesc doar la binele lor, exact ca și politicienii. Numai că, acești mulți români egoiști și dezinteresați pentru binele țării nu și-au dat seama de faptul că dezinteresul lor pentru binele comun, adică absența lor de la vot, se va întoarce ca o lovitură de bumerang contra lor; este exact ceea ce se întâmplă acum în țara noastră.
Pentru ca bâlciul acesta cinic al corupției și ilegalităților să fie și mai ușor de stăpânit de către cei sus-puși, drogarea minților și a voinței oamenilor este împopoțonată cu valorile multimilenare ale culturii și spiritualității românești. Și așa, mulți români se simt mândri atunci când cântă din toți rărunchii ”Noi suntem români”, uitând faptul că mai tot timpul, noi românii am fost dominați de alte puteri de prin jurul nostru. Iar acum, mai grav, ignorăm faptul că suntem jefuiți ca în codru nu de străini, ci de ai noștri. Și am ajuns atât de jalnic încât mulți dintre români pun botu la o găleată cu ceva în ea, la un 5 lei în plus la pensie, la promisiuni care nu fac altceva decât să confirme dictonul că ”deșteptul promite iar prostul trage nădejde”.
Trăim într-o țară mocirloasă în care corupția pute, căci a umplut toate spațiile publice. Și ce atitudine iau românii noștri în fața acestei putori? În loc să iasă în stradă cu toate instrumentele posibile de curățare, de deratizare, se baricadează în propria locuință, închid toate ușile și ferestrele și deschizând televizorul, calculatorul sau dând cu degetul pe ecranele tactile ale tabletelor și smartphone-urilor, continuă să se bocească, să critice și să înjure. Da, la ultimele alegeri cam așa au procedat peste jumătate din cetățenii cu drept de vot. Și ce s-a întâmplat? Datorită votului a circa 20 % din populația cu drept de vot, acum o țară întreagă asistă la o nouă ofensivă de batjocorâre a noastră, a tuturor.
Ne revoltă pe mulți această nouă pălmuire a țării, dar nu știu câți dintre noi ne dăm seama că acești pui de năpârci au devenit vipere pentru că cea mai bună parte a neamului nostru contină să dormiteze; continuă să refuze să gândească; continuă să refuze să ia contactul cu realitatea; mulți dintre români fug de realitate, de confruntarea cu realitatea așa cum fuge dracul de tămâie.
Am întrebat în satul meu pe mai mulți cetățeni dacă ei cunosc drepturile și obligațiile primarului, dacă tot s-a făcut atâta vâlvă în comună în perioada alegerilor. Mărturisesc cu durere că niciunul nu cunoștea fișa postului primarului. Când le-am pus această întrebare se uitau la mine ca la un extraterestru. I-am întrebat pe mulți studenți dacă cunosc regulamentul facultății în care sunt înmatriculați; dacă au citit documentele principale ale universității în care studiază și dacă le respectă. Mai toți se uitau la mine mirați și nu pricepeau pentru ce le pun aceste întrebări.
Oamenii noștri nu au înțeles mai deloc un lucru elementar: Ca să le fie bine, trebuie să își deschidă larg ochii, să cunoască în detalii drepturile și obligațiile lor, ca și ale celor pe care i-au votat și să fie treji și prezenți la datorie în fiecare zi, fără nicio excepție.
Dacă, în schimb, oamenii noștri vor continua să fie absenți la ceea ce se petrece în jurul lor, dacă vor continua să dea cu degetul pe tablete și telefoane, dacă vor sta pironiți cu ochii în ecranele calculatoarelor și televizoarelor; dacă așa vor continua să procedeze, atunci să nu se mire dacă alții mai șireți decât ei își vor face afacerile lor murdare în deplină libertate, căci nu va fi mai nimeni care să-i incomodeze. Dacă oamenii noștri vor continua să fie absenți, străini, leneși, lași în fața celor care dețin frâiele puterii, s-ar putea întâmpla ca aceștia să le fure chiar și pământul pe care este construită casa lor și tot acest popor adormit, nepăsător și plângăcios să se trezească din nou ca pe vremea colectivizării, că le este confiscat totul, dar de data aceasta fără ca măcar să-și dea seama ce li se întâmplă.
Lehametea maselor în fața nedreptăților și ilegalităților comise de la moartea lui Ceaușescu până în prezent s-a transformat la mulți în nepăsare, sau în abandonare nu numai a luptei, dar și în emigrare, în fuga peste granițe. Au plecat peste granițe milioane de tineri, de oameni capabili, iar acum sus-pușii puterii jubilează în fața unui popor neputincios și anesteziat, și lipsiți de cel mai elementar bun-simț vor să-și asigure fotoliile puterii pentru mulți ani de acum înainte.
Nepăsarea maselor în fața marilor nedreptăți și jafuri care se comit în continuare în această țară a distrus și dragostea oamenilor pentru pământul acesta pentru care alții înaintea noastră și-au vărsat sângele, au murit pe front sau în închisori. Nu le mai pasă oamenilor noștri de grădini, de câmpuri; acestea sunt pline de bălării și de peturi. În schimb, vin străinii și cumpără pământul în care se odihnesc oasele străbunilor noștri. Iar nouă nu ne pasă, căci suntem ocupați cu datul cu degetul pe tabletă și cu telenovele. Avem telefoane și televizoare de ultimă generație, dar la poartă și în jurul casei este noroi, sunt gropi și mizerii. Navigăm pe tot felul de site-uri, călătorim prin spații cibernetice, jucăm jocuri pe alte planete, dar când coborâm din casă în stradă, dăm de gropi și nici trotuare nu avem. Lehamitea noastră în fața politicienilor ce-și bat joc de noi a devenit lehamite față de pământul acestei țări. Nu ne pasă că munții sunt vandalizați și pădurile distruse. Nu ne pasă că stăzile și drumurile sunt desfundate, că malurile apelor sunt pline de peturi și mizerii, că școlile nu au nici măcar wc-uri igienizate, curate. Ne pasă, în schimb, să avem ultimul model de smartphone, să stăm pe internet până adormim cu tableta în brațe, să jinduim după bani mulți și confortul occidentalilor, și dacă se poate, cu efort cât mai puțin. Am devenit niște absenți și străini în propria țară. În schimb, alții mult mai șmecheri decât noi, mai inteligenți și fără scrupule, în timp ce noi dăm de zor cu degetul pe tabletă, ei au altceva mai bun de făcut: Se încoțopenesc mai bine în scaunele lor și în numele legii își fac legi pentru buzunarele lor.
Constatând cât le este de avantajoasă această activitate a multor milioane de români, nu m-ar mira ca oamenii legii să introducă în nomenclatorul profesiilor din țara noastră o nouă meserie: Datul cu degetul pe ecranul tactil.
Un gol imens este pe pământul românesc, dar mai ales în mintea și inima românilor, și ca să-l mai umple cu ceva, oamenii privesc vrăjiți ecranele tactile pe care le țin în mâini, și dând mereu cu degetul, parcă scormonesc într-un pământ iluzoriu din care speră să apară fericirea lor. Din colivia în care au intrat mai cu voie, mai fără voie, românii asistă neputincioși la jocul celor care după ce i-au închis în propriile neputințe, acum le râd în nas și mai pe față, mai pe ascuns le dau de înțeles celor mulți că oricum nu-s în stare de nimic și că nu vor putea face nimic pentru eradicarea sărăciei și corupției. Oare nu aceasta este mentalitatea acelor milioane de români care repetă la nesfârșit că sunt neputincioși și că în țara asta nu poate să fie dreptate și respectarea legilor?
Așa cum un bețiv caută în fundul paharelor pe care le-a golit propria fericire, așa caută mulți români propria fericire dând cu degetul pe ecranele tactile, doar, doar o răsări ceva bun de acolo. Iar, între timp, profitând de toate acestea, alții mai șmecheri și mai fără scrupule decât marea masă a populației, își duc la îndeplinire propriile planuri, propriile afaceri.
Dar niciodată nu-i prea târziu și nu-i totul pierdut. Primul pas spre emancipare, spre eliberare este ca oamenii să se trezească din somnul rațiunii, din indolență, din nepăsare sau descurajare și să-și dea seama de adevărata stare a lucrurilor. Așa cum orice ieșire din boală, orice vindecare începe cu diagnosticarea ei.
Treziți-vă odată, oameni buni! Altfel, o să muriți cu zile; sau mai grav, o să fiți îngropați de vii!

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *