SOS: Black friday!

17 nov., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

SOS: BLACK FRIDAY!
Astăzi, 17 noiembrie, site-urile online ale magazinelor de tot felul sunt luate cu asalt mai abitir decât a fost asaltată Plevna la 1877. Astăzi este Vinerea Neagră a prețurilor, adică astăzi prețurile mor, intră în doliu. Așa arată și fundalul site-urilor, negre, ca niște anunțuri de deces și înmormântare. Mă întreb de ce este vai și amar de prețuri tocmai astăzi, într-o zi de vineri? Are vreo legătură acest Black Friday cu Vinerea Mare, zi în care Isus Cristos a murit pe cruce? Iar astăzi ”mor” prețurile, spre satisfacția cumpărătorilor? Vrea acest Black Friday să înlocuiască în mintea și comportamentul omului fericirea dobândită prin moartea și învierea lui Isus Cristos cu fericirea obținută prin cumpărăturile la prețuri reduse?
Mulțimile imense ale acelora care astăzi privesc hulpavi în ecranele calculatoarelor, tabletelor și smarthone-urilor, căutând înfrigurați să devoreze neapărat vreun preț încercuit în negru, nu reprezintă cumva tot acest fenomen un simptom al unei boli cronice care devorează mintea și viața noastră? Din curiozitate, adineaori am încercat să intru pe site-ul Emag.ro și a trebuit să aștept destul de mult până să ajung la informația pe care o căutam. În alte zile, pe acest site îți apare orice informație în doar câteva secunde. Astăzi, site-ul este luat cu asalt, căci mintea multora dintre noi este deja infestată cu o filoxeră greu de lecuit. Mă întreb ce o să se întâmple cu noi mâine, sâmbătă, când nu mai este black friday? Ce o să se întâmple dacă astăzi nu am cumpărat nimic? O să credem că am avut un mare ghinion? O să cădem în depresie? În acest caz, psihologii și psihiatrii vor jubila și ne vor așteaptă cu brațele deschise. Bineînțeles că noi va trebui să ne deschidem portmoneul.
Acest black friday încadrat în chenare mari negre, pe fundal negru (moarte prețurilor!) îl asemăn cu un alt fenomen de masă (simptom de boală gravă), acela al sărbătorilor de iarnă, fenomen de această dată aurit și poleit, plin cu sclipici și lumini multicolore, dar cu aceeași finalitate, cu același scop: Cumpărarea ”fericirii” noastre cu bani. Astăzi, de black friday, mai adăugăm un set de veselă la multele seturi cu care este deja înțesată bucătăria. Ne mai cumpărăm un televizor, căci cel pe care-l avem (unul dintre mai multele existente în casă), ne-am plictisit. Ne mai cumpărăm un telefon mobil, deși mai avem unul în buzunar și un altul în sertar; ne mai cumpărăm multe alte lucruri, mulțumiți că le-am achiziționat la preț redus, dar alungând în cel mai întunecat colț al minții faptul că de majoritatea acestor lucruri nu avem nevoie.
La fel vom proceda acuși, cu ocazia sărbătorilor de iarnă; primele simptome se văd deja prin multe magazine. Apropo, dar ce-i cu sărbătorile acestea de iarnă, ce anume sărbătorim atunci, sau pe cine? Pe Moș Crăciun? Crăciunițele?
Să revin: Astăzi este marea Vinere Neagră a prețurilor. Cât ne mai țin puterile și buzunarele, suntem îndemnați pe toate căile să devorăm ceva, să cumpărăm ceva, măcar un nasture; astăzi neapărat trebuie să cumpărăm ceva. Dacă nu facem asta, cum am zis deja, mâine ne vom trezi total nefericiți.
Și dacă tot ne-a prins boala black friday-ului, mă întreb cu îngrijorare dacă această molimă nu-i va ataca și pe preoți, pe călugări și călugărițe? Mă întreb dacă nu-i paște și pe ei pericolul să vândă lumânări și icoane cu preț de black friday, sau să primească acatiste și pomelnice cu preț de black friday, sau să boteze și să înmormânteze, să cunune oameni cu prețuri de black friday? Uf! Sper că bunul Dumnezeu nu va permite bisericii sale să decadă atât de mult.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *