Să facem primul pas!

20 sept., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

În perioada 6-11 septembrie a.c., papa Francisc a făcut o călătorie apostolică în Columbia, o țară foarte mare din America de Sud. Motivul principal al acestei vizite? Pentru a da un nou impuls și a contribui la reconcilierea națională a unui popor divizat, învrăjbit, înrăit în război de gherilă, în asasinate fără număr, în trafic de arme și droguri. Columbia este o țară care de peste 50 de ani este sfâșiată în mod violent, sângeros în două părți ale unui singur popor condus sau dominat de forțe dornice de pace, și, de partea cealaltă, de forțe armate paramilitare de gherilă (FARC și ELN). La acest lung război civil se adaugă alte drame, și anume traficul de droguri și arme, cu tot ceea ce implică aceste plăgi aducătoare de moarte.
Înainte de a fi papă, acest mesager al lui Dumnezeu, profet al timpurilor noi, papa Francisc, a mai fost de două ori în Columbia. Iar înaintea lui, pontifii romani care au sărutat pământul însângerat al Columbiei au fost papii Paul al VI-lea și Ioan Paul al II-lea.
Are nevoie acest popor de reconciliere, de iertare, de cunoaștere a adevărului și de instaurare a păcii și dreptății, are nevoie de toate acestea ca de aer. Columbienii reprezintă un popor ale cărui dureri și drame nu le știe pe toate decât Dumnezeu, iar pământul acestei țări este scăldat la propriu de sângele columbienilor, cei mai mulți victime ale violențelor armate. Mulți au dispărut și nu știe nimeni unde se odihnesc osemintele lor. Cu ocazia vizitei, papa a beatificat doi martiri, victime ale violențelor din această țară.
Papa Francisc a mers în Columbia pentru a-i îndemna pe toți să facă primul pas spre reconciliere. Iar columbienii l-au întâmpinat cu o bucurie de nedescris. Ne spune însuși papa că cel mai mult l-au impresionat tații și mamele care-și ridicau spre el copiii lor, pentru ca el să-i binecuvânteze. Prin acest gest, ei doreau să-i spună: Aceștia sunt speranța noastră! Un popor care se ridică din violență și sânge nevinovat și-și arată, își ridică sus speranța și viitorul său.
Violența, dominarea despotică a semenului tău, uciderea celui care nu este de acord cu tine, traficul de arme, droguri și persoane și multe alte rele care au sfâșiat acest popor nu au nicio explicație logică. Răul, sub formele lui cele mai hidoase, face parte din misterul răului, un mister care nu știu dacă va fi vreodată clarificat. Omul este și absurd și capabil de răutăți de neimaginat. În fața acestui mister al răului, există o cale de ieșire spre bine, adevăr, libertate, viață? Există un viitor bun pentru toți acei copii pe care părinții lor îi ridicau cu bucurie și orgoliu spre papa Francisc pentru ca el să-i binecuvânteze? Există un viitor pentru Columbia?
Papa Francisc și Biserica Catolică din această țară cred că există un viitor bun și frumos pentru columbieni. La baza acestui viitor stă Dumnezeul iertării și al păcii și stau toți cei care cred în El. Diavolul a divizat acest popor, l-a învrăbit, așa cum l-a învrăjbit deja pe primul om, ridicându-l contra Creatorului său. Diavolul este artizanul cel mai șiret și mai perfid al diviziunii dintre oameni (divide et impera!). Același diavol a divizat și poporul român și-l ține în dușmănie, iar cei care ar trebui să fie cei mai buni prieteni ai poporului sunt cei mai mari dușmani ai majorității românilor. La fel este și în Columbia, însă la scară mult mai mare și la un nivel de speriat. În Columbia, diavolul și oamenii lui strică lucrarea pașnică a lui Dumnezeu. Columbienii au de luptat acum cu diavolul din inima și din gândurile lor, din planurile și faptele lor. Poporul columbian trebuie să se întoarcă la Dumnezeul adevărului, iertării și păcii, al fraternității. Ca și creștini, columbienii trebuie să-și reamintească faptul că au un Dumnezeu milostiv și iertător și nu general rebel de armate setoase de sânge și moarte. Aceasta este principala și urgenta misiune a Bisericii din Columbia. Iar papa înțelege foarte bine toate acestea. Înclin să cred că această vizită profetică a papei Francisc reprezintă un moment de cotitură în istoria columbienilor, iar viața lor va fi mult mai bună și mai frumoasă decât a fost până acum?
Apropo, noi ce am învățat și cu ce ne-am ales din vizita papei Ioan Paul al II-lea în România?

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *