România lucrului bine făcut

21 sept., 2015 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Nu mă pricep la aspecte și măsuri economico-politice, juridice sau administrative care ar trebui aplicate în edificarea unei Românii mai bune decât cea din prezent.
In schimb, cred că mă pricep un pic la ceea ce ar trebui să stea la temelia etică, morală a societății românești. Debusolarea care a intervenit după 1989 ne-a aruncat într-o interminabilă tranziție spre un viitor care rămâne încă în ceață. Ceea ce cred eu că lipsește în gândirea și comportamentul multor români sunt două componente mari și foarte importante pentru temelia noului edificiu românesc:
a. Lipsește logica unei gândiri coerente atât pe termen scurt, dar mai ales pe termen mediu sau lung.
b. Lipsește un set și scară de valori și principii spre care să se focalizeze energiile mai ales ale generației tinere.
Propun așadar spre reflecție, analiză și eventual răspuns (măcar în fața propriei conștiințe) câteva întrebări:
a. Este logic și corect a crede cu fermitate și în mod constant că ceea ce astăzi este adevărat, bun, util și frumos rămâne la fel și mâine, poimâne și mereu? Adică este logic și corect a nu-ți trăda, a nu renunța la propriile convingeri, nici chiar atunci când nu-ți mai sunt comode și ușoare? Adică este logic și corect a nu afirma astăzi că ceva sau cineva este negru, iar până mai ieri ai afirmat că era alb?
b. Pe ce valori și principii se bazează viața mea?
Dacă la baza țării în care locuiesc, legea ei fundamentală este Constituția, eu am citit această lege? O cunosc și o respect?
Dacă baza gândirii și vieții unui creștin o reprezintă Biblia sau Sfânta Scriptură, am citit această carte? O cunosc și o respect?

După părerea mea, în măsura în care vom fi logici și coerenți cu propria gândire și în măsura în care vom cunoaște și trăi conform Constituției și Bibliei, în aceeași măsură vom fi oameni și creștini adevărați și vom edifica o nouă Românie. Altfel, nu ne va scoate nimeni din mizeria în care ne scăldăm de un sfert de secol de așa-zisă democrație; ne vom purta mai departe propriile frustrări și anomalii și, mai rău, le vom transmite și generațiilor viitoare. Imbrobodiți într-un anumit bigotism oriental balcanic, mulți români refuză sistematic uzul complet al rațiunii și aderarea la baze fundamentale ale vieții lor de cetățeni și creștini. Deci, în concluzie, suntem dispuși să reflectăm și să dăm un răspuns la întrebările de mai înainte?
Nu mă erijez în vreun tribun moral al nației mele; mă consider un simplu cetățean și creștin care își dorește cu ardoare propriul bine ca și al neamului din care face parte, chiar dacă alături de componenta românească, mă consider și un homo europeus și un creștin, adică frate cu toți oamenii.

Fotografia postată de Emil Dumea.
Fotografia postată de Emil Dumea.
Fotografia postată de Emil Dumea.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *