Reflec’ii preelectorale (continuare)

16 oct., 2014 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Intrucit am vazut cum de mult timp importanta simbolurilor fundamentale ale omului laic (drapelul si constitutia) si religios (crucea si biblia) a scazut progresiv in ochii multor contemporani, nu ma mai mira faptul ca acesti contemporani nu sunt capabili sa inteleaga, sa promoveze si sa sustina persoane de valoare care sa le reprezinte interesele lor in institutiile publice.
In fond, marea noastra problema si dificultate o reprezinta o imensa (cit granitele tarii) baltoaca in care ne balacim de foarte mult timp. Oare chiar suntem atit de bolnavi incit sa nu ne dam seama ca suntem bolnavi social si etic si ca avem neaparat nevoie de oameni de valoare care sa ne ajute sa iesim din mizeria in care ne complacem de atita amar de timp?
Si oare, din cei 14 candidati la presedintie, oare nu suntem capabili sa il cunoastem pe cel mai bun si mai putin corupt si coruptibil si pe el sa-l votam? Sunt convins ca oricare va fi, chiar daca va fi ales cel mai bun, nu va fi Mesia; nu va putea sa aduca raiul pe pamint, dar cel putin va promova valori si idealuri care ne vor indemna pe toti sa fim mai demni de numele de om si de crestin. Cred ca inainte de orice, de asta avem nevoie cu totii: sa fim mai demni de ceea ce pretindem (doar) ca suntem: oameni si crestini adevarati. De la aceste valori fundamentale pleaca toate celealte.
Sa nu ne amagim si sa credem ca in Romania doar politica si organismele ei (formate, bineinteles, din politicieni) sunt corupte. Acestea nu ar putea exista, daca nu ar fi sustinute sau macar tolerate de oameni, de cetatenii tarii. Simplii cetateni sa nu faca pe victimele sistemului politic, caci toti sunt responsabili de relele care exista, in masuri diferite, este adevarat, dar totusi, si din pacate, responsabili. De exemplu, in tara asta nu ar putea exista un Becali daca nu ar fi atitia gura casca care sa-l priveasca la televizor si sa rida copios de toate prostiile si de toata fanfaronada lui.
Ma doare sa citesc atitea lozinci gaunoase, promisiuni si laudarosenii care frizeaza ridicolul, acuze de tot felul (acestea din partea politicienilor), vorbe, expresii si un limbaj necivilizat, indecent chiar (acestea din partea multor cetateni). Acesta nu-i un climat sanatos si confirma ceea ce am afirmat deja: suntem bolnavi. Dupa un sfert de secol de la caderea sistemului si ideologiei comuniste, inca nu am ajuns intr-o adevarata democratie, iar Brucan a fost prea optimist atunci cind toti s-au scandalizat de previziunea lui. Nu cumva modul cum a debutat si cum vad ca se desfasoara campania PSD pentru domnul Ponta, nu prevesteste oare posibile vinturi dictatoriale, asemanatoare celor ceausiste?
Este cazul sa ne gindim serios la ce suntem si mai ales la ce trebuie sa fim, si sa alegem acea persoana care sa ne reprezinte mai bine demnitatea noastra. Fara aceasta demnitate, nu suntem nimic, sau suntem un neica nimeni, care a facut si el putina umbra pamintului si nimic altceva.
Mi-am permis din nou sa-mi exprim gindurile mele in preajma acestor alegeri, dupa ce un sfert de secol am asistat si participat la drama acestui neam care nu-si mai gaseste odata drumul just, frumos, demn in istorie.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *