Privește crinii câmpului

25 feb., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

”Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este viaţa mai mult decât hrana, şi trupul mai mult decât îmbrăcămintea? Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră şi nici nu strâng nimic în grânare; şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele? Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui? Şi de ce vă îngrijoraţi de îmbrăcăminte? Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii de pe câmp: ei nici nu torc, nici nu ţes; totuşi vă spun că nici chiar Solomon, în toată slava lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din ei.”
(Evanghelia după Matei 6, 24-34)
Fericirea omului și comuniunea lui cu Cel care l-a creat se împlinesc în dilatarea conștiinței umane și contopirea ei cu infinitul prezenței lui Dumnezeu. Omul nu va fi fericit închizându-se între cei patru pereți ai casei sale, ci deschizându-se spre comunicarea cu absolutul și cu frumusețea lumii dată lui în administrare.
Pentru a fi fericit, omului nu i se cere ascultarea servilă față de o lege, ci trăirea posibilităților oferite cu generozitate de Cel de Sus care-i zâmbește din frumusețea delicată și parfumată a crinilor câmpului. Omul nu este fericit îndeplinind cu scrupulozitate reguli scrise, ascultând orbește de legi, lăsându-se condus de tot felul de lideri. Fericirea lui constă în contopirea cu frumusețea lumii în care Dumnezeu l-a trimis, o lume care nu-i decât o fărâmă dintr-un univers fără margini în care se scaldă divinitatea. Iar mărginirea omului este îmbrățișată de nemărginirea iubirii și frumuseții Creatorului său.
Trăiește în pace și seninătate toate zilele vieții tale și nu te preocupa de ceea ce va fi mâine sau poimâne, căci dacă data nașterii reprezintă sigur începutul existenței tale pe pământ, data morții tale nu reprezintă sfârșitul, ci doar trecerea ta într-o altă viață, în care dincolo de pragul ei te așteaptă Cel ce te-a creat pentru El, pentru o nuntă veșnică.
Nu te preocupa prea mult nici de ziua de astăzi, nici de cea de mâine, ci întâi de toate caută adevărul tău și al vieții tale. Învață cine ești și de ce ești pe acest pământ; când vei ști acestea, toate grijile și problemele tale vor deveni mult mai ușoare, căci atunci vei purta în tine o forță, o energie eliberatoare mai mare decât cea a lui Prometeu.
Nu uita că Tatăl tău dă zilnic de mâncare la toate păsările cerului, la animalele de pe tot pământul și la cele care înoată în apele râurilor, mărilor și oceanelor lumii. Oare nu-ți va da de mâncare ție, Tatăl tău?
Ceea ce faci astăzi, fă-o ca și cum mâine nu ar exista, căci ceea ce ții în căușul palmelor tale este viața ta de acum, din această clipă. Nici măcar clipa următoare nu-ți aparține; ea este un dar oferit cu fiecare respirație și bătaie a inimii tale. Trăiește-ți clipa, privind senin la tine și la toți cei pe care-i întâlnești pe cale; privește-i așa cum îi privește Dumnezeu, cu o iubire fără margini. Nu invidia pe nimeni; bucură-te cu toți cei ce se bucură și plângi cu toți cei ce plâng. Iartă-i pe cei care te lovesc, poate fără să-și dea seama de ceea ce fac. Iubirea ta va schimba fața acestei lumi.
Și nu uita să privești îndelung păsările în zborul lor și frumusețea crinilor câmpului. Tu ești chemat să zbori până la ceruri; tu ești mult mai frumos decât toți crinii câmpului.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *