Paşi spre fericire

29 ian., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

1. Privindu-se în oglindă, unii își spun: Ah, ce frumos arăt! Alții, gândindu-se la ei înșiși, își spun: ”Ce prost sunt! Degeaba, nu mă pricep, nu pot. Alții mi-au luat-o înainte.” O gândire negativistă despre noi înșine reprezintă o închisoare în care ne autocondamnăm să rămânem, lingându-ne rănile.
Vorbește frumos de tine însuți, iar dacă, într-adevăr, constați că ai limite și nu ești nici cel mai frumos, nici cel mai deștept din lume, pune-te pe treabă și asumă-ți responsabilitățile. Lamentările, văicărelile, autocompătimirile nu trebuie să reprezinte decât un prim pas spre emanciparea ta. Urmeză-ți drumul, înfruntă și depășește limitele, dificultățile și urcă, urcă mereu, iar când vei ajunge în vârful muntelui, vei avea surpriza să vezi că înaintea ta a ajuns acolo un altul mult mai neputincios decât tine, care a urcat în scaunul cu rotile sau pe picioarele cu proteze.
2. Când vezi în jurul tău pe un altul mai norocos decât tine, cu o stare materială mai bună decât a ta, cu un rol social mai important, nu fi gelos, ci bucură-te cu el și pentru el. Poate că chiar pe drept și pentru meritele lui are ceea ce are și este ceea ce este. Bucură-te pentru fericirea altora și vei constata că și tu vei fi mai fericit. Căci, dacă tu nu ai în curtea ta o capră, asta nu înseamnă că ar trebui să dorești ca cea a vecinului să moară.
3. Dacă ai în garderoba ta o haină nouă și frumoasă, nu o ține acolo și nu o îmbrăca doar în zilele de sărbătoare. Îmbracă-te zilnic elegant și frumos. Folosește parfumul în fiecare dimineață, ca și cum te-ai duce zilnic la nuntă. Fă din fiecare zi o sărbătoare. Fă-te cât mai frumos, îmbracă-te cu gust în fiecare zi, fără nicio excepție, căci viața ta are aceeași valoare și când mergi la servici și când mergi la o sindrofie; și când mergi la piață, și când mergi la prășit. Tu ești același mereu și tu dai strălucire fiecărei clipe a existenței tale.
4. Și mai pune deoparte telefonul mobil, undeva unde să nu-l găsești măcar o oră din zi. Sigur nu te va apela în acea oră nici președintele țării, nici papa și nici nu-ți va comunica nimeni dublarea salariului. Deconectează-te; privește cerul, soarele sau norii, privește-i cu calm și răbdare pe cei din jurul tău, sau pur și simplu trântește-te în fotoliu și nu fă nimic, absolut nimic.
5. Nu-ți ajunge cât ai și ce ai? Rău de tot! Ești sănătos, ai ce mânca pentru ziua de astăzi, ai un acoperiș deasupra capului și câțiva oameni care îți vor binele? Gândește-te că sunt nenumărați aceia care nu au nici cât tine. Vrei probabil o mașină mai bună și o casă cu grădină, eventual și piscină? Dar de ceea ce ai, ești capabil să te bucuri? Deseori îmi aduc aminte că atunci când eram copil în satul natal, de Crăciun mă bucuram de o ramură de brad pe care o ornamentam și agățam de covorul de pe perete mult mai mult decât mă bucur acum de cel mai frumos brad împodobit cu tot felul de podoabe și decorațiuni.
6. Uf, este plină țara de peturi iar aerul, apa și solul sunt pline de toxine. Te rog, nu accepta oameni toxici în viața ta, în inima și în gândurile tale. Invită-i frumos să părăsească spațiile tale. Nu te otrăvi cu ei! Nu permite ca lipitorile să-ți sugă sângele iubirii și sentimentelor tale curate. Și nu te înconjura de oameni care-ți spun mereu că ești deștept și frumos, căci sunt niște mincinoși și profitori. Fii liber, independent și curat!
7. Cineva ți-a dat una sau mai multe palme morale. Un altul a profitat de tine; altul te-a trădat. Iartă-i pe toți din toată inima și dorește-le ce-i mai bun și frumos în viață. Nu fi ranchiunos, căci asta te duce la frustrare și te ține încătușat în prezent în rele ale trecutului și nu-ți permite să te bucuri cu adevărat de viață. Bucură-te ca un copil de clipa prezentă și îngroapă toate durerile trecutului în groapa iertării, așa cum însuși Dumnezeu a îngropat toate păcatele noastre în iertarea ce ne-a acordat-o tuturor, dându-și duhul pentru noi pe lemnul crucii.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *