Parfumul florilor de TEI

16 iun., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Cât de frumos și de plăcut este ca dimineața să te trezești în cântecul păsărelelor și să simți în piept aerul proaspăt îmbălsămat cu parfumul florilor de tei! Este o bucurie și o delectare pe care natura mi le oferă gratis și din plin în fiecare zi din acest minunat mijloc de iunie. De la fereastră văd teii încărcați cu flori înmiresmate și-i simt ca pe niște prieteni care-mi dau binețe în fiecare zi. Sunt înconjurat de o natură verde, plină de viață și parfum care-mi transmite o stare unică de bine.
În mijlocul parcului Copou tronează solemn și fără de pereche teiul lui Eminescu, regele teilor Iașului. La umbra lui, marele poet se odihnea, visa, stătea împreună cu Veronica sau cu bunul lui prieten, Ion Creangă. La umbra lui stau tineri și bătrâni, ieșeni sau oaspeți și toți recunosc în teiul acesta multisecular un simbol al orașului care transpiră cultură, poezie, iubire, și acum mult parfum de tei. Da, Iașul este orașul teilor înfloriți, înmiresmați. Orașul acesta este orașul iubirii plină cu parfum de tei pe care în aceste zile îl simți din plin dintr-un capăt în altul al urbei celor șapte coline. Teii cu parfumul lor unic reprezintă pentru oraș un brand unic, așa cum ieșenii sunt unici, cetățeni pentru totdeauna ai marelui poet și ai unei mari iubiri pe care cred că fiecare inimă o poartă cu discreție și cu recunoștință pentru persoana cu care o împărtășește.
Parfumul florilor de tei ne cuprinde cu vraja lui așa cum ne cuprinde pe fiecare o mare iubire, sau măcar visul și dorința unei mari iubiri.
Fiecare putem oferi ceva din frumusețea și parfumul pe care ni le oferă din abundență natura care ne înconjoară. Îmi place ideea de a mă simți înconjurat de persoane care emană viață, frumusețe, parfum, așa cum îmi transmit teii aceștia frumoși pe care nu mă satur să-i admir. Plimbându-se agale pe străzile orașului flancate de teii înfloriți, ieșenii și oricine vine aici, cu toții sunt cuprinși acum de parfumul atât de plăcut al florilor de tei și cred că în inima fiecăruia se strecoară sau trăiește ceva din vraja iubirii marelui poet. Moștenirea lui nu va muri, așa cum nu va muri parfumul teilor înfloriți. Iașul va dăinui veșnic, ca și iubirea oamenilor lui; ca și parfumul teilor înfloriți care în aceste zile ne cuprinde pe toți. Cui oare trebuie să-i mulțumim pentru toți teii orașului nostru care acum își revarsă din plin mireasma florilor? Primarului sau lui Eminescu? Sau tuturor acelora care au iubit și iubesc teii aceștia minunați, care fac parte din blazonul spiritual, cultural al orașului nostru?
Vreți să știți cine sunt ieșenii? Sunt oamenii care iubesc parfumul florilor de tei și nimeni în țara aceasta nu-i poate egala. Niciun oraș nu are tei cum are Iașul; niciun oraș nu are teiul marelui poet; în nici un oraș, în aceste zile nu există atâta parfum al florilor de tei; acesta se simte peste tot, în aer, în case, dar mai ales în inimile ieșenilor.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *