Papa în Myanmar și Bangladesh

28 nov., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

PAPA ÎN MYANMAR ȘI BANGLADESH
Astăzi mulți dintre noi mergem la serviciu, elevii merg la școală, bolnavii și neputincioșii stau în paturile suferințelor lor, cei leneși, ca de obicei, pierd timpul; și tot așa, fiecare cu preocupările lui. Dar papa Francisc, ce face astăzi? Nu știu câți dintre noi suntem interesați de ce face papa. Aud că sunt multe gospodine care abia așteaptă să vină seara, să se așeze în fața televizorului și să vadă ce au mai făcut și cum se mai simt personajele lor preferate din telenovele.
Pe mine m-a prins curiozitatea să aflu ce face papa astăzi, ce a făcut ieri și ce va face în zilele următare. Citind agențiile de știri și căutând pe diferite site-uri, aflu că ieri, luni, papa Francisc a ajuns pe aeroportul internațional din Yangon, fosta capitală a Birmaniei (țară numită și Myanmar). În această țară papa Francisc va sta trei zile, după care își va continua călătoria apostolică în Bangladesh. Deci, între 26 noiembrie și 2 decembrie, papa se află în cealaltă parte a pământului, în inima continentului asiatic. Aceasta este a 21-a călătorie apostolică a papei în afara Italiei.
Birmania este al doilea stat că mărime din Asia de Sud-Est. Se învecinează cu Republica Populară Chineză la nord, Laos la est, Thailanda la sud-est, Bangladesh la vest și India la nord-vest, cu Marea Andaman la sud și Golful Bengal la sud-vest. Statul are o zonă de coastă uriașă, întinsă pe mai bine de 2000 de kilometri. Țara are o populație de aproape 53 milioane de locuitori, în cea mai mare parte săraci. O țară cunoscută în lume pentru conflicte militare, trafic de droguri și sărăcie. Cu toate acestea, ea a construit de la zero, cu investiții uriașe, un oraș care să îi fie capitală. Naypyidaw a devenit capitala Birmaniei (Myanmar) în 2005, iar acum orașul este locuit sub 10% din capacitatea sa. Țara a fost condusă oficial de o juntă militară până acum câteva decenii, însă nu a scăpat pe deplin de această formă de conducere nici acum, controlul fiind în continuare deținut de oamenii în uniformă.
Myanmar este o țară majoritar budistă (88%), prezența creștinilor reprezentând 6,2%. Catolicii reprezintă 1,27%, însumând aproximativ 660 de mii de credincioși, organizați în două arhidieceze: Yangoon în sud și Mandalay, în centrul țării. În anul 2013, organizația catolică Caritas a venit în ajutorul a cel puțin 800 de mii de etnici rohingya, minoritate musulmană de origine bengaleză stabilită în Myanmar după ce a fugit din fața violențelor îndurate în patrie. După apelurile repetate ale Bisericii Catolice din Myanmar de a se găsi la nivel internațional o soluție pentru cetățenia acestei populații, în 27 august 2017 Papa Francisc a adresat un apel la încetarea persecuțiilor împotriva „fraților noștri rohingya” și recunoașterea deplină a drepturilor la care aspiră orice persoană umană.
Doar ca informare, redau numele țărilor vizitate de el: Brazilia, Țara Sfântă, Corea, Albania, Belgia, Turcia, Sri Lanka, Filipine, Bosnia, Herțegovina, Ecuador, Bolivia, Paraguay, Cuba, SUA, Kenya, Uganda, Republica Centrafricană, Mexic, Grecia, Armenia, Polonia, Georgia, Azerbaijan, Suedia, Egipt, Portugalia, Columbia, Myanmar și Bangladesh. Dacă le numărăm, vedem că din toate, doar șapte sunt în Europa. Marea majoritate a călătoriilor sale ca păstor al Bisericii Catolice și om al lui Dumnezeu pentru oameni sunt în țările confruntate cu tot felul de probleme sociale, politice, dificultăți economice. Acest papă argentinian care cunoaște direct omul, chiar și pe cel lovit de cele mai mari dureri și nedreptăți, se îndreaptă cu predilecție spre omul care suferă pentru a-l încuraja și ajuta să ducă o viață mai bună. Papa Francisc este foarte aproape de om, așa cum a fost Isus Cristos, care a vindecat orice boală și neputință din popor. Din aceleași motive, papa este acum în Birmania. În afară de prezența lui în mijlocul catolicilor, el va avea o întâlnire foarte importantă cu șeful armatei birmaneze, pentru a găsi împreună o cale de reconciliere în țară și pentru a consolida pacea și buna înțelegere între diferitele etnii și religii. Papa Francisc se va întâlni și cu minoritatea persecutată rohingya, încercând să promoveze și să apere drepturile acestor refugiați care au fugit din fața violențelor, în speranța unei vieți mai bune.
Poate că printre noi sunt unii care nu se îndepărtează prea des de patul suferințelor; sau poate sunt unii care nu au cu ce să plătească factura la încălzie și suferă de frig. Poate că pe unii dintre noi nu ne vizitează nimeni și suferim de singurătate; poate avem momente în care suntem triști și abătuți. Ca să fim mai puțin singuri, în aceste zile să ne unim în rugăciune cu papa Francisc și cu toți cei care în altă parte a Pământului suferă mai mult decât noi. Prin rugăciunea și dragostea noastră creștină să ne unim cu toți necăjiții din Birmania. Papa Francisc ne este un exemplu; să-l urmăm!

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *