Pacea trebuie să fie viitorul Birmaniei

28 nov., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Pacea trebuie să fie viitorul Birmaniei
(Din discursul papei Francisc în capitala țării Nay Pyi Taw, 28 noiembrie)
Aş vrea ca vizita mea să poată îmbrăţişa şi întreaga populaţie din Myanmar şi să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care lucrează pentru a construi o ordine socială dreaptă, reconciliată şi inclusivă. Myanmarul a fost binecuvântat cu darul unei frumuseţi extraordinare şi al numeroaselor resurse naturale, însă comoara sa cea mai mare este desigur poporul său, care a suferit mult şi încă mai suferă, din cauza conflictelor interne şi a ostilităţilor care au durat prea mult timp şi au creat profunde diviziuni.
Viitorul țării trebuie să fie pacea, o pace fondată pe respectul demnității și drepturilor tuturor membrilor societății, pe respectul oricărui grup etnic și al identității sale, pe respectul statului de drept și a unei ordini democratice care să permită fiecărui om și oricărui grup –niciunul nu trebuie exclus- să-și ofere contribuția legitimă la realizarea binelui comun.
În marea lucrare a reconcilierii şi a integrării naţionale, comunităţile religioase din Myanmar au un rol privilegiat de desfăşurat. Diferenţele religioase nu trebuie să fie izvor de diviziune şi de neîncredere, ci mai degrabă o forţă pentru unitate, pentru iertare, pentru toleranţă şi pentru construirea înţeleaptă a ţării. Religiile pot desfăşura un rol semnificativ în vindecarea rănilor emotive, spirituale şi psihologice ale celor care au suferit în anii de conflict. Inspirându-se din valorile profund înrădăcinate, ele pot ajuta la extirparea cauzelor conflictului, la construirea de punţi de dialog, la căutarea dreptăţii şi la a fi glas profetic pentru cei care suferă. Este un mare semn de speranţă că liderii diferitelor tradiţii religioase din această ţară se angajează să lucreze împreună, cu spirit de armonie şi respect reciproc, pentru pace, pentru a-i ajuta pe săraci şi pentru a educa la valorile religioase şi umane autentice. În încercarea de a construi o cultură a întâlnirii şi a solidarităţii, ei contribuie la binele comun şi pun bazele morale indispensabile pentru un viitor de speranţă şi prosperitate pentru generaţiile viitoare.
Acel viitor este şi astăzi în mâinile tinerilor naţiunii. Tinerii sunt un dar care trebuie iubit şi încurajat, o investiţie care va produce un profit bogat numai în faţa oportunităţilor reale de locuri de muncă şi ale unei instruiri bune. Aceasta este o condiţie urgentă de dreptate între generaţii. Viitorul Myanmarului, într-o lumea aflată în rapidă evoluţie şi interconexiune, va depinde de formarea tinerilor săi, nu numai în sectoarele tehnice, ci mai ales în valorile etice de onestitate, integritate şi solidaritate umană, care pot garanta consolidarea democraţiei şi a creşterii unităţii şi păcii la toate nivelurile societăţii. Dreptatea intergeneraţională cere de asemenea ca generaţiile viitoare să poată moşteni un mediu natural necontaminat de aviditate şi de jefuirea umană. Este indispensabil ca tinerilor noştri să nu li se fure speranţa şi posibilitatea de a folosi idealismul şi talentele în proiectarea viitorul ţării lor, ba chiar, al întregii familii umane.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *