Muștele (și dezvoltarea spiritului antreprenorial)

23 aug., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Discutam astăzi la telefon cu o persoană care era tare necăjită și deranjată de…muște. Ce-ți poate strica mai mult pofta de mâncare dacă nu o muscă care de pe marginea farfuriei cu mâncare vine și se așează în lingură tocmai când o duci la gură? Atâtea muște sunt la țară și când vrei să bei un pahar cu suc și să mai stai la taclale cu vecina sub bolta de vie care te apără de razele dogorâtoare ale soarelui, cine te deranjează mai rău dacă nu niște muște obraznice ce se așează pe marginea paharului sau în farfuria în care ți-ai pus o prăjitură pe care tocmai ai făcut-o și vrei să o savurezi împreună cu amica de la casa de alături?
Ce se poate face ca să scapi de acești musafiri atât de enervanți?! Grea întrebare! M-a întrebat și pe mine interlocutoarea ce părere am despre muște; i-am răspuns că nu am o părere prea bună și că mă deranjează și pe mine. Dar apoi mi-a venit o idee, de fapt nu pornind de la discuția despre muște, ci de la ceea ce discutam ieri cu cineva care a lucrat mulți ani în străinătate și care, întorcându-se în satul natal, se plângea nu de muște, ci de faptul că lumea de la sate nu are spirit antreprenorial. Nu prea îi duce capul pe oamenii noștri de la sate să găsească și să dezvolte oportunități de afaceri din care să iasă bani, să câștige ceva. Îmi spunea respectiva persoană că cei mai mulți oameni de la sat, care au lucrat în străinătate, își îngroapă banii în ziduri, în construcții care nu produc nimic, ci doar consumă, înghit bani.
Gândindu-mă la toate acestea, m-am întrebat instinctiv dacă această creatură atât de enervantă numită muscă poate să aducă omului nu doar nervi, ci și un beneficiu? Da, un beneficiu, un ban în plus! Am auzit că există o formă de pescuit păstrăvi, și anume pescuitul la muscă. Uite la ce pot fi bune muștele! Bucuros de ideea ce-mi venise, i-am telefonat persoanei cu care discutasem înainte comunicându-i mica mea “revelație”: Să ia legătura cât mai repede cu un magazin cu articole pentru pescuit și să semneze un contract de livrare a muștelor, muște pe care pescarii de păstrăvi le vor cumpăra la un preț rezonabil. Eventual, poate să ia legătura și cu vreo crescătorie de păsări care se hrănesc și cu muște. Mai poate scoate niște bani și de acolo. Și, revenind la pescuit, poate să sape în grădină și să adune râme. Știu că sunt mulți pescari care pentru pescuit au nevoie de râme.
Și ca să mergem și mai departe cu spiritul antreprenorial la sate, mă întreb dacă nu pot oamenii noștri să câștige ceva bănuți din comerțul cu șoareci, șopârle, broaște sau șobolani. Aceste creaturi sunt necesare laboratoarelor de biologie unde se fac disecții și cercetări pe animale.
Dacă ne frământăm creierii mai mult, poate descoperim și alte utilități ale insectelor care ne deranjează, sau ale animăluțelor care mișună pe lângă case sau prin grădinile noastre. Mă întreb, de exemplu, dacă nu cumva coropișnița (uf, că mi-a secerat din rădăcină câteva roșii care promiteau mult) poate fi folosită în industria farmaceutică.
Da, oamenii noștri de la sate pot nu numai să se plângă de muște, țânțari sau alte mici jivine dăunătoare, dar cred că le pot folosi și pentru creșterea bugetului propriu, adică pot să-și dezvolte spiritul antreprenorial. Sunt viabile ideile mele, sau am cam luat-o razna? Căci, cu adevărat mă interesează dezvoltarea spiritului antreprenorial la sate și tare mult doresc ca oamenii noștri să-și pună mai mult mintea și fantezia creatoare la lucru; să conceapă și să dezvolte proiecte viabile care să le aducă un profit cât de mic, dar profit să fie.
PS: Atașez o muscă pozată de persoana care mi se plângea la telefon de aceste creaturi atât de agasante.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *