Mărturia unei mame

30 nov., 2015 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Tocmai m-am despărțit de o mamă externată acum câteva ore în urmă din Spitalul clinic de obstetrică și ginecologie ”Cuza Vodă” din Iași.
Poate dacă nu ar fi vorba iarăși de spitalul unde a fost operată și mama mea și unde în durerea disperată care mă cuprinsese am dat bani la toți care mi-au cerut numai să o salveze, deși medicii știau bine că nu are nicio șansă de scăpare, nu aș vorbi despre aceeași corupție pe care am constatat-o și acum 20 de ani. Doar că acum mi se pare a fi generalizată.
Mi se plânge această mamă a trei copii că de la personalul de la garderobă, trecând la infirimere și asistente, anesteziste și până la chirurgi, toți vor bani pentru absolut orice serviciu. Dacă nu-i dai bani infirmierei și asistentei, nu te ajută să te ridici din pat, nu-ți schimbă cearceaful, nu-ți dă medicația la timp sau spune că nu mai sunt medicamente. Dacă nu-i dai bani medicului anestezist, spune că nu are medicamentele necesare pentru anestezie, sau te amână până cedezi principiilor tale și decizi să-i dai bani. La fel procedează și medicul chirurg, care ia partea cea mai consistentă.
Această mamă a mai fost operată și anul trecut și mi-a mărturisit că atunci totul a costat-o aproape 2000 lei. Acum, din lipsă gravă de bani, nu a mai putut contribui tot cu aceeași sumă și a constatat că spitalizarea și tot tratamentul și îngrijirea medicală au fost mai slabe decât acum un an. Îmi spune că aceasta este realitatea în tot spitalul, iar o mamă tânără care a refuzat să plătească a fost lăsată după operație aproape o zi fără niciun ajutor din partea medicului anestezist până ce și-a revenit singură din anestezie.
Dacă nu le dai bani, toți se uită la tine cu o anumită indiferență și răceală, îți vorbesc protocolar și distant, sau chiar îți dau de înțeles că așteaptă bani. Imediat ce le dai bani, atitudinea se schimbă total și devin prietenoși și serviabili. Această mamă îmi mărturisește cu durere și aproape cu lacrimi în ochi că lumea a devenit mai rea, că dacă nu ai și nu dai bani, nu te ia nimeni în seamă. Mă doare și mă sperie că există atâta corupție și răutate chiar și în locul unde sunt tratate mamele noastre, cele care ne-au dat viață. Există atâta răutate, corupție și lipsă de respect pentru om tocmai în locul în care omul vede pentru prima dată lumina zilei, unde ia contactul pentru prima dată cu lumea în care va trăi.
De ce oare cele mai scumpe și mai importante ființe de pe lumea aceasta, mamele, de ce sunt tratate astfel? Este un paradox: Cele mai elogiate în cântece, poezii, în orice text al literaturii universale, în pictură, sculptură, muzică, în orice formă de manifestare artistică, mama, mama cu copilul în brațe, care este cea mai sublimă formă de manifestare a existenței omului în lume; ele, cele mai nobile ființe, în fața cărora ar trebui să avem totdeauna respect și admirație fără margini, tocmai ele sunt tratate cu atât de puțin respect, ca să nu mai vorbim de iubire, în spitalul de pe Cuza Vodă!
Sau, poate și femeile, mamele care ajung să aibă nevoie de controale, tratament și îngrijire medicală, atât de mult sunt influențate și marcate de corupția din această țară încât ele însele favorizează această plagă a societății noastre și nu concep să meargă la medic decât cu bani, crezând că doar astfel vor fi tratate cum se cuvine.
Revenind la ce-mi spunea această mamă, nu mi s-a părut deloc că ar fi fost dispusă să dea bani, ci s-a văzut constrânsă să facă asta. În locul unde se naște o nouă viață sau unde este tratată mama, purtătoarea și dătătoarea vieții, tocmai acolo există atâta indiferență, atâta egoism, atâta corupție și răutate față de om. Acum înțeleg mai bine de ce și acum mai bine de două mii de ani Fecioara Mamă Maria nu a găsit un loc mai cald și mai primitor pentru ca să-l aducă în lume pe Fiul lui Dumnezeu decât o grotă, o peșteră și niște paie la marginea Betleemului… Nu avea bani, săraca, nici Iosif, soțul ei… Într-o peșteră, înconjurat de animale și ciobani, acolo s-a născut Mântuitorul lumii, pentru că părinții lui nu aveau bani să plătească un loc la o casă de oaspeți.
Ca în fiecare an, și anul acesta va veni sărbătoarea Nașterii Domnului; vom face cumpărături, vom oferi și vom primi cadouri, vom asculta colinde, vom împodobi bradul, vom admira ieslea de Crăciun și personajele din ea și ne vom simți bine în casele noastre. Cu toții vom face asta, inclusiv personalul care lucrează în spitalul amintit și poate că își vor face sărbătoarea mai frumoasă tocmai cu banii luați de la paciente…
Degeaba l-am votat pe domnul Johannis ca președinte; degeaba avem acum un nou guvern și un nou prim-ministru; dacă fiecare dintre noi nu învățăm să fim corecți, cinstiți, onești, țara noastră nu va deveni mai bună și mai dreaptă. Haideți să realizăm schimbarea pe care toți ne-o dorim, începând din această clipă, când am terminat de citit acest mesaj, pornit din durerea unei mame și din dorința de mai bine.

Fotografia postată de Emil Dumea.
Fotografia postată de Emil Dumea.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *