Mai puțin ipocriți, măcar de sărbători

23 dec., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Dacă știm că după sărbători tot la fel de puțin ne vom iubi în familie, măcar de dragul lui Dumnezeu care se naște în lume, să fim mai puțin ipocriți și să nu zâmbim fals celui sau celei cu care împărțim aceeași masă și același pat.
Dacă știm că după sărbători, tot la fel de străini și egoiști vom fi cu cei pe lângă care trecem zilnic sau ne frecăm coatele la serviciu, de dragul lui Dumnezeu care se naște în lume, acum, de sărbători să nu le strângem mâna, să nu le zâmbim cu gura până la urechi, să nu-i îmbrățișăm, să nu le oferim niciun cadou; adică să fim mai puțin ipocriți decât ne-am obișnuit deja să fim.
Dacă știm că nu suntem capabili să fim plini de iubire și înțelegere cu vecinii și alții cu care ne intersectăm de obicei, de dragul lui Dumnezeu și pentru a nu mânji frumusețea acestor sărbători, să facem bine și să rămânem în casele noastre, să ne autoinvităm pe canapeaua din casa noastră și să nu mai colindăm pe la casele altora.
Dacă știm că și după aceste sărbători vom fi aceiași ca și mai înainte, că nimic nu se va îmbunătăți în viața noastră, să facem bine și să nu mai mimăm fericirea și mulțumirea în aceste zile de sărbătoare. Căci procedând astfel, nu facem altceva decât să-l amărâm pe Dumnezeu, care nu-i deloc bucuros când ne vede atât de falși și ipocriți.
Dacă știm că Dumnezeu va fi la fel de absent din gândurile și din inima noastră, să facem bine și să nu mai mergem la biserică, căci sigur nu are nevoie să ne vadă cum îi murdărim casa cu lipsa noastră de credință. Mai bine am merge la o crâșmă decât să mergem în fața Lui, ca să-i spunem ce? Că ne va păsa la fel de puțin de voința Lui, așa cum s-a întâmplat și înainte și poate de când ne știm?
Dacă știm că prin aceste sărbători vom trece ca și gâsca prin apă, am face o economie în bugetul nostru dacă în aceste zile nu am mai cumpăra nimic deosebit.
Dacă sărbătorile nu fac din viața noastră o sărbătoare, ele (sărbătorile) nu sunt altceva decât niște manifestări ale ipocriziilor noastre.
Au trecut atâtea sărbători prin viața noastră: A crescut numărul prietenilor noștri? Am devenit noi mai buni? Ne-am lepădat de viciile și capriciile noastre? Dacă nu s-au întâmplat toate acestea, atunci la ce au fost bune sărbătorile și cui i-au folosit? Cu siguranță au folosit magazinelor de unde ne-am făcut cumpărăturile; dar nouă personal nu ne-au folosit la nimic.
Decât să ne strufocăm atâta cu pregătirea mâncărurilor și cadourilor, cu decorarea casei și cumpărarea de tot felul de lucruri, cu înnoirea garderobei, mai bine am încerca măcar odată să nu mai fim ipocriți și să fim sinceri cu noi înșine și cu semenii noștri, dar mai ales cu Dumnezeu pe care zicem că îl cinstim mai mult la sărbători.
Dacă vom reuși performanța aceasta, atunci viața noastră va deveni o sărbătoare iar Dumnezeu va fi prezent la mesele, dar mai ales în sufletele noastre.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *