Locuim pe o planetă perfectă

29 mart., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Știm oare că suntem locuitorii unei planete perfecte?
În fiecare zi ne uităm cu drag la Pământul pe care călcăm și care ne ține pe toți; sau poate ne deranjează noroaiele și peturile de pe el; sau poate nu-i acordăm nicio atenție și nici nu avem contact direct cu solul, fiindcă umblăm mai mult pe asfalt, sau din lift ajungem în mașină și retur.
Cred că ar fi bine să acordăm mai multă atenție acestui astru numit Pământ căruia îi facem umbră pentru un anumit număr de ani. Ce știm noi despre această minunăție de planetă?
Oamenii de știință ne spun lucruri extraordinare despre planeta pe care locuim. De exemplu, știm oare că ea are dimensiuni perfecte? Perfecțiunea planetei noastre nu este o simplă figură de stil, o exprimare pur retorică, ci un adevăr științific pe care nu cred că îl vom cunoaște și aprecia vreodată la justa lui valoare.
Suntem înclinați să admirăm perfecțiunea formelor persoanelor, obiectelor, dar dimensiunea pământului știm să o admirăm? Pământul are dimensiuni perfecte; dacă circumferința lui ar fi fost mai mică de 42.000 km la Ecuator, nu ar fi putut avea atmosferă; dacă ar fi fost mai mare, ar fi conținut doar hidrogen. Deasupra suprafeței lui se întinde un strat format în cea mai mare parte din azot și oxigen gros cam de 80 km, iar acest strat are o combinație perfectă de gaze datorită căreia este posibilă viața atât a plantelor, cât și a animalelor și oamenilor. Științific vorbind, doar aceste dimensiuni ale planetei și doar această combinație de gaze de pe suprafața ei fac posibilă viața pe pământ.
Știm oare că tot științific vorbind, distanța de la pământ la soare este perfectă? În majoritatea cazurilor, o medie a temperaturii pe pământ variază între -20 °C și + 40 °C. Dacă planeta nostră s-ar afla puțin de tot mai departe de soare, pe ea s-ar instala înghețul; dacă s-ar afla puțin mai aproape, ne-am arde cu toții; mai precis, ar arde tot ce există pe pământ și însăși suprafața lui s-ar înfierbânta precum un cuptor. Dar acest astru se menține mereu la aceeași distanță perfectă față de soare în timp ce se învârte tot la fel, perfect, în jurul propriei axe și pe orbită în jurul soarelui cu o viteză perfectă de aproximativ 100.000 km/h. Și tot perfect se învârte în jurul propriei axe, pentru a permite încălzirea și răcirea ei exact atât cât este nevoie pentru ca viața aici să continuie în condiții optime.
Avem în vecinătate un astru mai mic, un satelit al Pământului numit Luna. Știm oare că și ea are dimensiuni perfecte și cu atracția sa gravitațională se află la o distanță perfectă de Pământ, formând fluxul și refluxul oceanelor? Dacă mărimea ei ar fi alta sau dacă distanța ei de pământ ar fi alta, oceanele ar inunda complet uscatul și, eventual, pe acest pământ ar exista doar viețitoarele apelor, dar nu ar exista țipenie de om.
Ce credeți despre această perfecțiune care există în lumea noastră? Este ea rodul hazardului? Dacă nu, cine este în spatele ei?
Dacă și între oameni ar fi respectate legile universale ale bunei viețuiri, așa cum sunt respectate legile în universul în care trăim, viața oamenilor pe pământ ar fi un paradis.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *