Lecţie despre fericire şi nefericire

22 mart., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Este inutil să încercăm a șterge din mintea noastră clipele sau zilele îndurerate, pline de suferințe, de nervi sau neputință pe care le-am trăit. Memoria refuză să le uite, să le facă să dispară așa cum ștergi cu buretele ceea ce ai scris pe tablă. Doar trecerea timpului, a lunilor sau anilor face să intre în uitare câte ceva din viața noastră. Dar, de fapt, și ceea ce credem că am uitat se cuibărește undeva în creierul și mintea noastră și toate stau acolo liniștite, și pot oricând să iasă din nou la suprafață, ca și cum ieri s-ar fi întâmplat. Da, căci purtăm cu noi totul, bune și rele, vesele și triste, visuri împlinite și iluzii.
Cât putem și ne duce mintea, încercăm să fugim de tot ceea ce ne face să suferim, dar dacă ne uităm bine în viața noastră, constatăm că suferințele ne însoțesc mereu. Când suntem mici, ne necăjim și suferim că nu suntem mari și facem orice ca să creștem, ceea ce nu-i deloc ușor. Când am devenit mari, constatăm că sunt alții mai mari și mai puternici decât noi și întrăm în concurență cu ei, sau ne deranjează și încercăm să ne ridicăm deasupra lor. Când am îmbătrânit, ne deranjează lucrul acesta, ba chiar ne sperie perspectiva că vom deveni din ce în ce mai neputincioși și nu ne împăcăm cu gândul a ceea ce ne așteaptă. Și dacă ar fi să tragem o concluzie, vom constata că toată viața, de la leagăn la mormânt este un continuu zbucium și, din păcate, prea puțin am învățat să trăim bine și să fim cu adevărat fericiți.
Alergăm mereu după ceva, dorim mereu ceva mai mult decât avem acum, ne fug ochii după atâtea și atâtea în viață și uităm să ne bucurăm din plin de ceea ce suntem, de ceea ce avem, de ceea ce ținem acum în mâini. Alergăm mereu după fericire, uitând de clipa prezentă, ignorându-ne pe noi înșine și pe cei de lângă noi. Alergăm nemulțumiți după un viitor care ne va scăpa mereu, uitând să trăim mulțumiți prezentul existenței noastre, așa cum este el, cu bune și cu rele.
Poate că privind înapoi la tot ce ni s-a întâmplat, nu ar trebui să fim atât de îndârjiți sau de revoltați cu răul pe care unul sau altul ni l-au făcut, căci acele rele ne-au întărit și ne-au făcut mai puternici, așa cum un copac devine mai puternic atunci când rezistă la furtuni și vijelii. Poate că suferințele ce le-am îndurat ne-au făcut mai înțelepți și am priceput, de exemplu, că lăcomia și poftele noastre ne-au îngrășat și deformat peste măsură, că zgârcenia și răutățile noastre ne-au lăsat fără prieteni, că mândria noastră ne-a făcut răi și nimeni nu se mai uită la noi cu plăcere. Poate că din toate acestea am învățat să fim mai înțelepți și să ne comportăm cum trebuie; aceasta este deja o mare realizare a vieții noastre, căci astfel pentru noi tot răul se transformă în bine.
Nu trebuie să încercăm să ștergem nimic din viața noastră și din toate trebuie să învățăm câte ceva care să ne facă mai înțelepți la minte și mai buni la inimă. Viața ne oferă de toate; vrem sau nu vrem, bucuriile și suferințele fac parte din ea. Important pentru noi este să învățăm lecțiile pe care viața ni le oferă. Cred că dacă vom învăța să privim cu mai multă înțelepciune la suferințele noastre, vom învăța de unde provin și vom găsi căile și mijloacele pentru a scăpa de multe din ele. Cred, la fel, că dacă vom învăța să ne bucurăm mai mult de realizările noastre, de ceea ce avem și dacă ne vom pune la lucru mintea și brațele noastre, ne va rămâne timp mai puțin sau chiar deloc să ne gândim la greșelile altora.
Adesea și în bună măsură, fericirea sau nefericirea noastră depind de cât de inteligenți și înțelepți suntem. Nu cred, așadar, că fericirea noastră constă în bunurile pe care le avem, ci în primul rând în lumina minții și bunătatea inimii noastre. La fel cum nefericirea noastră nu constă în primul rând în durerile și lipsurile noastre, ci în lipsa de înțelepciune cu care le privim și din care nu înțelegem nimic.
Fericirea omului, așadar, se găsește în lumina minții, în puterea voinței și în bunătatea inimii lui, căci acolo este Dumnezeul lui.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *