La orizont, o nouă boală: MULTITASTINGHITA!

30 ian., 2015 Raze de lumină Nu sunt comentarii

La răscrucea dintre milenii, trei mari platforme și sisteme de operare au captat nu numai piața muncii și cea de desfacere, dar și mintea și sentimentele omului. Majoritatea dintre oamenii care aparțin țărilor cât de cât civilizate, ca să nu mai vorbesc de societățile bogate, ține în mână, în buzunar sau pe birou un instrument de comunicare, informare și de lucru care folosește sistemul windows.
Windows-ul apărut în deceniul al IX-lea al secolului trebut reprezintă un sistem care-i ajută pe utilizatori să lucreze pe mai multe fronturi, direcții deodată, ceea ce reprezintă un avantaj, dar și un mare dezavantaj, deoarece disipează sau chiar pulverizează capacitatea de atenție, de concentrare și de realizare a unor lucruri trainice, stabile, întrucât utilizatorul se împarte în nenumărate direcții și greu mai ajunge să se concentreze asupra unui lucru și să-l facă bine. Windows-ul îi aruncă pe om în superficial și împrăștiere a forțelor lui creatoare, ceea ce-i poate crea acestuia iluzia unor multiple forțe și capacități de împlinire, când, de fapt, a lucra pe mai multe fronturi deodată înseamnă adesea a nu face nimic bun și trainic. Multitasking-ul a favorizat crearea modelului de om care dimineața, la micul dejun, mănâncă, vorbește la telefon, citește ziarul, se uită la știrile tv, discută cu soția și copilul, se încheie la cămașă și-și pune sacoul, își pregătește servieta pentru servici și toate acestea vrea să le realizeze în același timp. Se crede Napoleon care, se zice că dicta la opt secretari deodată (eu, logic, nu înțeleg cum este posibil). Iată un model al omului multitasking, influențat de sistemul windows. A propos, câte ferestre aveți deschise pe monitorul de pe care citiți aceste rânduri? Dacă aveți un pc sau tabletă mai performantă, puteți avea deschise simultan ferestre pentru: un film, imagini, navigatorul internet, yahoo messenger, poșta electronică, un procesor de texte (word), o foaie de calcul (xcel), un joc (solitaire), un antivirus (acesta însă își vede singur de treaba lui), un fișier pdf, un program de copiat (piratat) ceva din internet, webcam sau (și) microfon, un program cu informații de pe tot globul (mai mult can-can și cronică neagră sau de scandal), pagina de socializare (facebook, twitter) și lista ar putea continua.
Mi s-a întâmplat de mai multe ori să beau un suc de portocale la food court din Palas, Iași, și să constat că cei mai mulți dintre comeseni (doi, trei sau mai mulți la o masă) mâncau grăbiți, într-o mână ținând lingura sau furculița și cu cealaltă butonând smartphone-ul, iar între ei discutau mai puțin sau chiar deloc. Sau, mă gîndesc la studenții din cămine care stau intinși în pat cu laptop-ul lângă ei, navighează pe internet, vorbesc la telefon sau prin internet cu alte persoane, discută cu ceilalți din cameră, vizionează un film, sunt conectați pe o platformă online pentru a vedea pe profesorul N care ține o prelegere de toată lauda, își beau cafeaua, se uită la poza iubitei lipită pe perete, etc. Dacă se continuă așa, alături de psihologi cred că vor apărea mulți alți profesioniști care să consulte și să trateze o lume care a luat-o puțin razna, adică s-a îmbolnăvit grav de stress, disipare și de scădere gravă a randamentului în orice domeniu, adică de multitaskinghită.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *