Jurnal de călătorie în America Latină

19 iul., 2014 Cărţi publicate Nu sunt comentarii

Cartea Jurnal de călătorie în America Latină, scrisă de pr. dr. Emil Dumea, a fost publicată la editura Sapientia, făcând parte din colecţia Istoria Bisericii. Această carte are 166 pagini, format 14×21 cm şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice la prețul de 14 lei.

Titlu: Jurnal de călătorie în America Latină
Autor: Emil Dumea
Editura: Sapientia
Locul și anul apariției: Iași, 2014
ISBN 978-606-578-143-6
Format / Pagini: 14×21 cm / 166
Preţ: 14 lei
Vizualizare online pdf_button

America Latină poate fi considerată actualmente un rezervor al catolicismului şi un continent al speranţei. În momentul în care papa Francisc, primul Suveran Pontif non-european după mai mult de 1.200 de ani, a venit la conducerea Bisericii Catolice, s-a afirmat că experienţa sa latino-americană va mişca profund şi spiritualitatea europeană. Mulţi erau convinşi că alegerea cardinalului Bergoglio va fi de un real folos şi pentru Biserica Catolică latino-americană, dându-i un caracter mai viu şi mai dinamic, şi astfel, un papă venit din această parte a lumii ar oferi mai mult dinamism Bisericii Universale.

Cartea publicată recent de pr. dr. Emil Dumea, cu titlul Jurnal de călătorie în America Latină, prezintă cititorilor impresiile pe care autorul le-a acumulat în urma călătoriei efectuate în ambientul Americii Latine, mai precis în cel al Argentinei şi al Paraguayului, în perioada 16 decembrie 2013 – 12 ianuarie 2014. Dar nu numai atât. Paginile acestei cărţi conţin multe informaţii despre localităţi vizitate (Buenos Aires, La Plata, Lujan, Mendoza, Ushuaia, Asuncion, Caacupe, Encarnacion, Ciudad del Este), despre persoane şi instituţii ale Bisericii Catolice şi angajamentul acestora în favoarea tuturor, dar mai ales al unor categorii defavorizate de persoane, cum ar fi copiii surdo-muţi, şcolarizaţi în şcoli ale Bisericii Catolice. Nu lipsesc, de asemenea, informaţii de natură socială, economică, culturală şi religioasă.

Privirea autorului surprinde mai ales rolul fundamental al Bisericii în apărarea şi tutelarea drepturilor fundamentale ale omului în spaţiul sud-american. Sunt şi multe informaţii referitoare la mentalităţi, la modul de viaţă de fiecare zi al oamenilor, precum şi la diferite probleme cu care se confruntă astăzi atât societatea, cât şi catolicismul sud-american. Interesante sunt reflecţiile despre extremităţile Argentinei, fie că se merge spre cea mai sudică localitate a planetei, Ushuaia, sau spre Anzii Cordilieri, în Chile, sau în nord, la graniţa cu Brazilia, unde se află renumitele cascade de la Iguazu.

Prin publicarea acestui jurnal autorul doreşte să ne ofere o imagine a ceea ce este astăzi Biserica în America Latină, dar, în acelaşi timp, doreşte să ofere anumite piste de reflecţie pentru ceea ce ar trebui să facă Biserica europeană ca să se apere de secularismul tot mai agresiv care o ameninţă. Europa pare a fi blocată, obosită, în timp ce America Latină arată o mare vitalitate a creştinismului.

Pr. dr. Emil Dumea

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *