JOIA SFÂNTĂ

24 mart., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Citim în Biblie cum astăzi, Dumnezeu se ridică de la masa unde era împreună cu apostoliii săi, se încinge cu un ștergar, pune apă într-un lighean și începe să le spele picioarele sub privirile lor nedumerite, căci nu înțelegeau nimic din ceea ce li se întâmpla.
Nu știu care împărat, președinte, prim ministru, primar, profesor, medic, avocat etc. a spălat picioarele semenilor lor. Nu știu care dintre noi este capabil de un astfel de gest, iar dacă printre semenii noștri se află și persoane care ne-au făcut vreun rău sau nu se sunt simpatici, poate că nu suntem capabili nici măcar să-i salutăm.
De fapt, ce a vrut Isus Cristos să ne arate nouă oamenilor cu gestul său ? Oare înțelegem ceva din ceea ce El a făcut apostolilor, dintre care unul îl va trăda, altul se va lepăda de trei ori de El, iar toți ceilalți, cu o singură excepție, după câteva ceasuri l-au părăsit și au împuns fuga care încotro, de frică să nu pățească și ei ce a pățit El ? Un Dumnezeu care spală picioarele (ocupația sclavilor) celor care în momentele cele mai grele ale vieții Lui dispar de lângă El ca potârnichile, lăsându-L singur în mâna dușmanilor și călăilor săi.
Poate că ne-am uitat cu tristețe în jurul nostru în momentele de suferință, de boală sau când alții ne acuzau și ne calomniau și am văzut că nu-i nimeni lângă noi, nimeni care să ne mângâie, nimeni care să solidarizeze cu noi și să ne ia apărarea. Poate că am experimentat lașitatea umană, micimea semenilor noștri cărora le-am făcut bine și care ne-au lovit pe la spate, au uitat de noi când aveam mai mare nevoie și tare ne-a durut lucrul acesta. Poate am plâns în pumni, tăcuți și neștiuți de nimeni și am constatat că tot binele făcut de noi este răsplătit cu indiferența și uitarea oamenilor.
Astăzi, Fiul lui Dumnezeu (dacă mai credem în El) ne arată fața adevăratei religii și a adevăratei umanități. Dumnezeu este Iubire care-ți spală picioarele chiar și atunci când tu cu aceleași picioare umbli pe căile răului, lovești în semenul tău sau cu aceleași picioare calci Legea lui Dumnezeu. El continuă să-ți spele picioarele ție, sfânt sau păcătos, fie că picioarele tale emană un parfum plăcut sau o duhoare insuportabilă.
”Cel mai mare dintre voi să devină slujitorul tuturor”, sunt cuvintele programatice ale lui Cristos. Aceasta este religia Lui, a unei iubiri fără limite, a unei slujiri care trece dincolo de orice logică omenească.
Mergem fiecare pe drumurile noastre, avem ocupațiile noastre, preocupările și planurile noastre. Nu știu cât am înțeles din ceea ce este Dumnezeu și din ceea ce este religia Lui. La prima vedere, privind în jurul meu, îmi vine să cred că cei mai mulți dintre noi, creștinii, nu am înțeles mai nimic și că lumea aceasta care se bate în piept cu adevărul religiei în care spune că crede, nu a înțeles mai nimic nici din Dumnezeu și nici din ceea ce scrie în Biblie.
Dar, poate avem totuși curajul să citim mai cu atenție episodul acesta ”nebunesc” al lui Isus Cristos care spală picioarele apostolilor săi. Avem curajul să facem aceasta ? Avem curajul să spălăm picioarele dacă nu ale dușmanilor noștri, cel puțin ale prietenilor noștri ? Putem să admitem faptul că dacă nu suntem capabili de un asemenea gest, nu suntem capabili să înțelegem nimic nici din ceea ce este Dumnezeu și nici din ceea ce este religia Lui ? Poate am sărutat relicvii și moaște, dar picioarele semenilor noștri le-am splălat vreodată ? Ziua de astăzi ne cheamă la un serios examen de conștiință. Să-l facem !

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *