Iubirea

23 oct., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

IUBIRE CONCRETĂ

”Trăiţi în dragoste, după cum şi Hristos ne-a iubit şi S-a dat pe Sine pentru noi” (Scrisoarea Sfântului Paul către Efeseni 5, 2)

Iubirea este motorul vieții și piatra ei filosofală. Ceea ce ne îndeamnă apostolul Paul nu este decât punerea în practică a legii iubirii, lege nescrisă dar prezentă în toți oamenii. Și, de fapt, esența, sau chintesența creștinismului poate fi cuprinsă într-un singur cuvânt: Iubire. Firul roșu al vieții noastre este marcat de iubirea cu care Dumnezeu ne iubește prin părinți, rude, prieteni, cunoscuți etc. Și tot ceea ce noi gândim, simțim, spunem sau facem își află sensul și împlinirea în aceeași iubire care ne înconjoară și ne pătrunde ființa. Fără iubire ne asfixiem și murim.

Iubirea înseamnă recunoașterea calității în persoana iubită. Iubirea nu este o simplă emoție sau sentiment, ci înseamnă respect profund, admirare a calităților celui pe care îl iubești. Iubirea sublimă este în Dumnezeu, în iubirea dintre cele trei Persoane ale Unicului Dumnezeu. Iubirea sublimă este cea a Fiului lui Dumnezeu care de bună voie își dă viața pentru noi, pentru omenirea căzută în păcat. Iubirea îl definește pe un creștin atât în raportul cu Dumnezeu, cât și cu semenii săi. O iubire care nu caută ale sale, ci se deschide mereu spre celălalt; o deschidere concretă, nu atât prin cuvinte, declarații, cât mai mult printr-un mod de a fi, prin fapte.

O confuzie și nesiguranță plutesc în societatea noastră; o lipsă de țel și de direcție. Suntem măcinați din interior nu numai de discordiile politice și de corupție, ci de propriile carii care ne macină inima și gândul. Iubirea concretă este cea care ne vindecă și ne salvează, adică ne face frumoși și autentici.

Trăiți în dragoste, umblați în iubire. Așa cum peștele înoată în apă sau păsările sunt susținute în zborul lor de aer, la fel, pentru oameni iubirea este ambientul în care ei trăiesc, se mișcă, se nasc și mor. Căci însăși moartea reprezintă actul suprem de iubire prin care creatura se întoarce la Creatorul ei.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *