Iubire no limits

19 nov., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

”Când au ajuns la locul numit „Căpăţâna”, L-au răstignit acolo, pe El şi pe făcătorii de rele: unul la dreapta, şi altul la stânga. Isus zicea: „Tată, iartă-i, căci nu ştiu ce fac!” Unul din tâlharii răstigniţi Îl batjocorea şi zicea: „Nu eşti Tu Hristosul? Mântuieşte-Te pe Tine însuţi şi mântuieşte-ne şi pe noi!” Dar celălalt l-a înfruntat şi i-a zis: „Nu te temi tu de Dumnezeu, tu, care eşti sub aceeaşi osândă? Pentru noi este drept, căci primim răsplata cuvenită pentru fărădelegile noastre; dar Omul acesta n-a făcut niciun rău.” Şi a zis lui Isus: „Doamne, adu-Ţi aminte de mine, când vei veni în Împărăţia Ta!” Isus a răspuns: „Adevărat îţi spun că astăzi vei fi cu Mine în rai.”
Evanghelia după Luca 23, 33-43.
Cred că fiecare a privit Crucea. Nu știu ce am înțeles din ea. Sunt bărbați mai ales care se cred bravi, mari și puternici dacă o înjură, și fac asta cu glas tare și apăsat. Sunt multe persoane care o poartă la gât în semn de respect și apartenență la religia creștină; sau poate doar ca simplu decor. Crucea poate însemna multe, dar în realitate cred că înseamnă ceva ce vreau să exprim în cuvintele care urmează.
Mă gândeam la ultimele cuvinte ale lui Cristos de pe cruce. Sunt revelatorii; ne redau bine chipul și mai ales inima lui Dumnezeu. Pentru cei care l-au condamnat la moarte și l-au răstignit, Cristos are aceste cuvinte adresate Tatălui din ceruri: „Tată, iartă-i, căci nu ştiu ce fac!” Iar tâlharului căruia îi pare rău pentru relele ce le-a făcut, îi declară: „Adevărat îţi spun că astăzi vei fi cu Mine în rai.”
Cine dintre noi nu a judecat și nu a condamnat pe nimeni, să ridice mâna sus. Eu nu o pot ridica. Oare a trecut măcar o zi fără să judecăm pe cineva? Cine nu a făcut-o, să ridice mâna sus. Eu, poate aș avea curajul să o ridic, dar nu sunt sigur. În momentul cel mai greu și mai dureros al vieții lui, Isus Cristos îl roagă pe Tatăl său din ceruri să-i ierte pe cei care îl hulesc și pe cei care l-au condamnat la moarte și l-au răstignit; să-i ierte pe toți, căci nu știu ce fac. Mila și înțelegerea lui Dumnezeu pentru natura oamenilor sunt fără margini. Făcând aceasta, Cristos ne interzice orice judecată sau condamnare a faptelor omului, chiar și a celor mai monstruoase. Oare cum ar arăta lumea aceasta dacă ar dispărea tribunalele și sălile de judecată? Oare oamenii s-ar mânca între ei, sau s-ar iubi mai mult decât o fac acum? Paradoxal, înclin să cred în a doua variantă.
Cuvintele adresate tâlharului căit mă învață că niciodată nu trebuie să disper în fața faptelor omului, căci chiar și cele mai întunecate căi pot conduce la lumină și la eliberarea supremă a omului din propriile întunecimi. De fapt, acest tâlhar l-a întâlnit pe Cristos pentru că a săvârșit mari nelegiuri. Iar femeia adulteră l-a descoperit pe Cristos greșind în iubirea ei. De fapt, noi experimentăm bunătatea lui Dumnezeu săvârșind răutățile noastre, așa cum un soț infidel descoperă iubirea și importanța soției trădând-o și plângându-și infidelitatea.
Cuvintele lui Cristos de pe cruce ne arată cum este împărăția pe care a adus-o în această lume violentă. Pare pur laxism, dar înclin să cred că acest Cristos răstignit ne învață înțelegere și respect pentru orice greșeală a ignoranței umane. Nu avem dreptul să emitem judecăți și să pronunțăm sentințe de condamnare pentru niciuna din nenumăratele și dureroasele experiențe ale răului pe care orice om le săvârșește, pentru că noi suntem chipul și imaginea lui Cristos ”Iubire no limits”.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *