Ipoteză: RELIGIE şi TRAFORAJ

27 mart., 2015 Raze de lumină Nu sunt comentarii

In fața a ceea ce nu înțelege sau la care nu are acces, curiozitatea, imaginația și fantezia omenească crează tot felul de idei, presupuneri, ipoteze, care pentru unii se transformă în convingeri ale căror rațiuni doar ei le pricep. Mă gândesc la aspecte din varietatea culturilor în derularea lor în timp și spațiu; sunt foarte interesante.
Mă întreb dacă și în fața lui Dumnezeu cel nevăzut, aceeași curiozitate, imaginație și fantezie omenească nu crează tot felul de idei, presupuneri și ipoteze devenite ulterior forme religioase. Mă gândesc la varietatea religiilor și evoluția lor în timp și spațiu; la fel, sunt foarte interesante.
Mă gândesc însă și la Dumnezeu: Stând pe tronul măririi sale, poate că privește cu un zâmbet dulce-amar la toate aceste invenții ale minții omului, pe care tot El a creat-o. Oare îi pare rău lui Dumnezeu că i-a lăsat omului libertatea de a gândi și acționa? Nu cred.
Ca un copil cu jocul lui de traforaj, omul își crează propriul Dumnezeu conform propriei fantezii, imaginații, sau, mai rău, conform propriilor interese. Iar când acest Dumnezeu este instituționalizat, lucrurile devin serioase, se complică, pot deveni neplăcute sau chiar periculoase. Mă gândesc la conflictele religioase sau și cu motivații religioase, care au degenerat în violențe și chiar războaie; nu doar războaiele religioase dintre creștini, dar mai ales cele din lumea Asiei sau a altor continente. Sau, aici, la noi, unor creștini li se recomandă sau chiar li se interzice, sub pedeapsa păcatului, să intre în bisericile sau casele de rugăciune ale altor creștini, considerându-se rugăciunea în comun cu alți creștini un păcat sau un fel de trădare a dreptei credințe. Sau am văzut pe pereții unor mănăstiri și pe unele icoane picturi în care tătarii, turcii, catolicii și păcătoșii publici erau destinați și trimiși în focul iadului. M-a speriat perspectiva; o mai fi de actualitate?
Religia lui Cristos este mântuitoare pentru om și așa trebuie să rămână. Universalismul creștin a adus în lume un mesaj de mântuire și de fraternitate a întregii lumi.
Religiile create de mintea omenească au fost sau pot deveni periculoase.
Vor sta vreodată la o masă comună, fraternă, adepții tuturor religiilor? Sau religiile îi vor menține în continuare pe oameni divizați, împărțiți, separați așa cum îi țin separați inegalitățile și nedreptățile materiale și ideologice (bani, bogății, putere, ideologii și partide)?

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *