În concediu

22 iul., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Publicitatea ne umple mintea cu tot felul de oferte pentru vacanțe și concedii: În țări și insule exotice, pe plajele țărilor vecine, pe plajele de la noi, la munte, în stațiuni turistice etc.
Nu la acestea doream să mă refer, ci la vacanțele și mai ales concediile pe care le au românii noștri care lucrează în străinătate. De la o zi la alta, în satul meu natal crește numărul mașinilor “străine “. Și nu aș putea spune că sunt din categoria mașinilor foarte ieftine. Semn că oamenii noștri nu sunt chiar muritori de foame sau cerșetori pe alte meleaguri, pe unde lucrează. Nu! Dimpotrivă! Muncesc din greu și câștigă suficient de mult ca să-și permită și o mașină cu care să vină în concediu “acasă“. Încă se simt acasă în locurile unde au copilărit și au crescut mari. Încă investesc din plin în casele, curțile, gardurile și grădinile lor de aici, din România. În concediu, oamenii noștri au multe treburi de rezolvat în casa lor de aici, de acasă. Și lucrează de zor. Și încă nu am ajuns la perioada cea mai aglomerată; va sosi acuși, în luna august. Să vezi atunci viespar de mașini cu numere străine, cum umplu străzile, devenite deodată prea înguste; să vezi atunci forfotă pe drum și prin ogrăzi. Muzică și grătare seara, lângă casă; discuții vesele și râsete până noaptea târziu.
Și asta nu-i totul. În biserică, preoții anunță o lungă listă de logodnici care se vor căsători în luna de foc: august; augustul în flăcări; augustul nunților. Se anunță pentru prima, a doua, a treia oară logodna dintre Ioan, fiul lui… cu Maria, fiica… etc. etc. Vor fi foarte multe nunți în Adjudeni, în luna august; o inflație de nunți. Păcat că nu mai este nunta de odinioară, care începea sâmbătă seara, continua duminica, și erai chemat la nuntă și luni. Iar costul nu era așa pipărat ca acum. Acum te invită la nuntă doar seara, când ești deja obosit și sătul. De mâncare nu prea îți mai arde la ora aceea târzie. Mai joci un joc, două, iar după miezul nopții, acasă, la culcare. Bineînțeles, după ce ai lăsat deja plicul cu bani. Și gata nunta. Nimic nu mai este ca pe vremuri; nici măcar nunțile. Nu-mi face impresia că majoritatea sătenilor ar fi foarte bucuroși cu avalanșa asta de nunți; dimpotrivă! Mulți stau cu gheața în spate și nu mai știu cum să strângă bănuții cu șapte noduri, ca să facă față invitațiilor la nunți. Și se uită zilnic la poartă, sau în căsuța poștală, să vadă dacă nu le-a mai sosit vreo amendă (o invitație la nuntă). Cam asta este activitatea de bază în satul meu natal în perioada de vară a concediilor: nunțile.
Generația tânără este în vacanță și deocamdată o vezi pe biciclete încoace și încolo pe toate străzile. Bine că au scos din circuit nenumăratele jafuri de motorete care creau un vacarm, de ți se părea că intrăm în stare de mobilizare pentru război. Toate au fost reduse la tăcere și au dispărut din peisaj. Satul este plin de biciclete și mașini. Dar nu avem trotuare, iar mașinile își împart același carosabil cu nenumărații bicicliști; la aceștia să le adăugăm pe mămicile cu pruncii lor în landouri; și să-i adăugăm pe cei și cele ce se deplasează cu rolele. Mă aflu într-un sat emancipat. Acum câteva zile m-am intersectat cu o domnișorică pe role, foarte grațioasă și care în timp ce se deplasa pe rolele de culoare roz își făcea și un selfie. Aș vrea să o găsesc pe Facebook. Help! Dacă este cineva din Adjudeni care pe pagina lui (ei) are un filmuleț cu o domnișorică ce se deplasează pe role pe strada principală a satului, să-mi dea un share, s-o văd și io. Mulțumiri anticipate! Thanks!
În satul meu, în perioada vacanței de vară și a concediilor, lumea muncește; construiește; modernizează și îmbunătățește casa; împrospătează culoarea gardului; pune o poartă nouă. Satul meu natal este în plină dezvoltare, iar concurența între localnici este destul de puternică. Fiecare vrea să se afirme cu ceva. Nu știu câte conflicte mai mocnite sau active există între localnici din cauza haturilor dintre grădini sau din cauza gardului pe care mulți l-au construit în teritoriul vecinului. Să intre măcar cu câțiva centimetri în proprietatea celuilalt, dar să intre; altfel, nu-s mulțumiți și nu au liniște. Halal oameni; halal creștini! Sic!
Dintre sătenii din Adjudeni, nu cunosc încă pe nimeni care să se fi afirmat printr-o poezie deosebită pe care să o fi scris cu declarație și dedicație persoanei iubite. Știu că sunt anumite talente muzicale, dar am impresia că acum au intrat și ele în concediu. Nu știu dacă există cineva din satul meu natal care să fi scris vreun roman, vreo piesă de teatru; care să fi sculptat o statuie; să fie făcut o invenție. Nu știu câți dintre sătenii de aici au o bibliotecă în casă; măcar una așa, mai mică, dar bibliotecă să fie. Săteni care în serile liniștite ale iernii să stea la căldură, citind cu plăcere cărți din propria bibliotecă. Apropo, cine cunoaște consăteni cu bibliotecă în casă, să facă o poză și să o șeruiască (Din englezescul “to share”: A împărți fișiere) și pe pagina mea. Mulțumiri anticipate!
Vacanță plăcută! Concediu plăcut, dragi adjudeneni!
PS: Domnișoarele să nu uite să se tragă cu rolele și să-și filmeze un selfie din mers. Este foarte cool! Ar putea deveni un brand local cu deschidere largă și bătaie lungă.
PS: Mihoc Maria mi-a trimis poze frumoase cu propria bibliotecă. Felicitări din inimă!

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *