Il cattolicesimo nella Moldavia – Romania nel XVIIIo secolo

15 oct., 2012 Cărţi publicate Nu sunt comentarii

Lucrarea intitulată Il cattolicesimo nella Moldavia – Romania nel XVIIIo secolo, reprezintă teza de doctorat susţinută în anul 1997 la Universitatea Gregoriana din Roma. În anul 2003 a fost publicată la editura Sapientia versiunea tradusă a acestui studiu, în format academic, 17×24 cm, conţine 368 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia, precum şi de la celelalte librării catolice la prețul de 15 lei (Catolicismul în Moldova în secolul al XVIII-lea).

Titlu: Il catolicesimo nella Moldavia – Romania nel XVIIIo secolo
Autor: Emil Dumea
Editura: Sapientia (versiunea tradusă)
Locul și anul apariției: Roma, 1997
ISBN  (versiunea tradusă) 973-8474-25-6
Format / Pagini: 17×24 cm / 368 p.
Preţ: 15 lei
Vizualizare online pdf_button

Despre valoarea acestei cărţi ne vorbeşte dl prof. univ. dr. Ion Toderascu, de la catedra de istorie medievală, Facultatea de Istorie, Universitatea “Al.I. Cuza” Iaşi.

Lucrarea de doctorat susținută în 1997 la Facultatea de Istorie Ecleziastică din cadrul Universității Pontificale Gregoriene din Roma, sub îndrumarea Prof. Jacov Kuli SJ, în care este prezentată istoria catolicismului în Moldova în secolul al XVIII-lea.

“Disertaţia în discuţie este o cercetare remarcabilă, întocmită după normele severe ale lucrărilor ştiinţifice. Cea mai mare parte a tezei este ‘construită’, cum spune autorul, pe documente ‘mai ales din acelea din arhiva Congregaţiei De Propaganda Fide‘. În acest fel, autorul şi-a asigurat personalizarea muncii întreprinse. Domeniul acesta este unul de mare importanţă, astăzi, credem, mai mult ca oricând. El ne trimite la două concepte fundamentale ale evoluţiei contemporane: toleranţa şi intoleranţa. Şi cum lumea de astăzi nu poate fi concepută fără toleranţă – care asigură pacifismul – autorul a căutat-o în trecut. A căutat-o într-un secol de mari transformări, un secol al ‘revoluţiilor’ în toate domeniile, un timp care anunţa ‘veacul naţionalităţilor’.

Constatarea domnului prof. preot Emil Dumea este una de interes general, care vizează profilul românului, al celui din Moldova istorică mai cu seamă. Între populaţia ortodoxă şi cea catolică (aprox. 13.000 de suflete în secolul XVIII) din Moldova au fost ‘relaţii bune’ chiar dacă ‘fiind minoritate etnică şi religioasă, catolicii păstrau un puternic sens de solidaritate şi unitate internă care, din punct de vedere religios, excludea ortodocşii… Oamenii, indiferent de confesiune, împărtăşeau, ca şi astăzi, aceeaşi viaţă cu aceleaşi probleme şi dificultăţi’.

Tinerii au legat prietenii şi au construit familii mixte. Populaţia de rit catolic din Moldova a împrumutat valori de la ortodocşi, ‘a adoptat multe obiceiuri religioase şi laice autohtone’. Nu este vorba, constatăm noi, despre o prezentare idilică din partea autorului, ci despre reliefarea a ceea ce a constituit nota dominantă a vieţii cotidiene din Moldova veacului al XVIII-lea. Aceasta nu exclude unele note şi manifestări de intoleranţă. Cele două comunităţi, ortodoxă şi catolică, se considerau reciproc schismatice, ceea ce în mentalul medieval şi premodern era o normalitate.

Autorul tezei aici prezentate nu a ocolit nici problema foarte mult discutată a ceangăilor din Moldova, o problemă în care s-a consumat multă patimă, o temă politizată, ceea ce a fost nociv pentru spiritul public. Domnul Emil Dumea, fără a-şi propune o rezolvare, face un popas echilibrat, sine ira et studio. Nu originea etnică a acestui grup demografic l-a preocupat prioritar, ci starea de fapt, condiţia reală a acestora”.

Pr. dr. Emil Dumea

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *