Ignoranţa intelectuală înseamnă sclavie

25 feb., 2015 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Am afirmat de mai multe ori că adevărata emancipare a oamenilor pornește de la creșterea nivelului lor cultural, iar mediocritatea intelectuală nu constituie altceva decât o închisoare a lor și cătușe care îi fac neputincioși și absenți de pe scena publică, sau niște simple numere sau masă de manevră pentru cei care au în mâini frâiele puterii.
Atâta timp cât oamenii se vor mulțumi cu un nivel minim de pregătire intelectuală, nu vor fi capabili să înțeleagă realitățile înconjurătoare; nu vor fi capabili să găsească soluții de îmbunătățire a vieții lor proprii și a vieții celorlalți.
Cu cât oamenii vor fi mai slab pregătiți, cu atât mai ușor le va fi celor care au funcții publice de conducere să-și realizeze interesele lor.
Declinul intelectual al maselor este direct proporțional cu ascensiunea structurilor statale corupte. Oamenii săraci intelectual vor favoriza cu siguranță îmbogățirea nedreaptă și corpuția celor care îi conduc, adică îi exploatează.
Cu cât elevii, studenții vor fi mai slab pregătiți, cu atât ei, prin ignoranța lor, pun bazele unei lumi prezente și viitoare mai nedrepte pentru ei.
Nu poate avea un prezent și un viitor bun cel care nu-și folosește din plin inteligența minții, puterea voinței, talentele, curiozitatea, inventivitatea și dorința de autodepășire.
Nu poate contribui la progresul său și al celorlalți, la creșterea binelui comun, cel care nu cunoaște în profunzime măcar un domeniu științific, care nu cunoaște bine structura societății în care trăiește, legile care o conduc; care nu-și cunoaște bine drepturile dar și datoriile în și pentru această societate.
Declinul grav etic al societății noastre, sărăcia, corupția, toate se datorează în bună parte declinului intelectual general, consecință a faptului că în urmă cu câteva decenii, România a proclamat geniu al Carpaților un absolvent de patru clase elementare în satul natal, iar diploma de bacalaureat și-a luat-o cu greu la vârsta de 47 de ani, iar în prezent un incult precum Becali era savurat de nenumărați spectatori.
Sunt prea multe creiere slab luminate pentru a vedea bine pe ce drumuri trebuie să mergem pentru a ieși la lumină.
Dacă lumea actuală nu mai are legi scrise care să susțină sclavia, există, în schimb, nenumărate legi scrise, dar mai ales nescrise care promovează sclavia minții, iar dacă din sclavia fizică, inteligența și voința te pot ajuta să ieși, din sclavia minții ieși cu mult mai greu, sau niciodată. Eu consider că aceasta este una din cele mai mari plăgi ale lumii noastre actuale, slaba pregătire intelectuală a majorității oamenilor. In pofida exploziei mijloacelor mediatice și a tot ceea ce ele răspândesc, paradoxal, scade nivelul intelectual în toate școlile, indiferent de grad și foarte mulți oameni se mulțumesc cu un nivel intelectual mediocru, ceea ce-i face lipsiți de convingeri profunde, de idealuri și valori în care să creadă, pentru care să se angajeze cu toate forțele lor. Slabi și debusolați, fără o locuință proprie, fără un serviciu stabil, fără o siguranță a zilei de mâine, sunt masa de manevră ușoară a noii clase de burghezi și deținători ai puterii politice, administrative și financiare. Așa se face că asistăm la dominarea unor personaje prea puțin clare, lipsite de transparență în ceea ce fac și cum fac, dar care reușesc să devină patroni, cvasi-stăpâni ai orașelor, ai unor imense latifundii sau afaceri, iar cei mulți și săraci constată doar că așa se întâmplă, fără să priceapă de ce și pentru ce toate acestea.
Nu trebuie însă să disperăm, căci există cu siguranță o cale de ieșire din situația prezentă, o cale cu trei componente, toate fundamentale, esențiale: a. studiu profund, b. curiozitate continuă și c. motivație de fond. Acestea trei ar trebui să fie bine întipărite în mintea și inima oricărui elev, student și profesor și pe frontispiciul oricărei școli. Acestea sunt armele cu care actuala generație va putea să-și schimbe în mai bine viața ei și a celor care vor veni după noi.
Cartea este cheia care-ți deschide ușile prezentului și ale viitorului tău.
Cred în continuare în înțelepciunea proverbului: Ai carte, ai parte!

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *