Flămând am fost

25 nov., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

FLĂMÂND AM FOST…
Când va veni Fiul Omului în gloria lui va spune celor de la dreapta sa: «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui meu, moşteniţi împărăţia care a fost pregătită pentru voi de la întemeierea lumii! Căci am fost flămând, şi mi-aţi dat să mănânc, am fost însetat, şi mi-aţi dat să beau, am fost străin, şi m-aţi primit, gol, şi m-aţi îmbrăcat, bolnav, şi m-aţi vizitat, am fost în închisoare, şi aţi venit la mine!»…
Atunci le va spune celor de la stânga: «Plecaţi de la mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic pregătit pentru diavol şi îngerii lui! Căci am fost flămând, şi nu mi-aţi dat să mănânc, am fost însetat, şi nu mi aţi dat să beau, am fost străin, şi nu m-aţi primit, gol, şi nu m aţi îmbrăcat, bolnav şi în închisoare, şi nu m-aţi vizitat».
Evanghelia după Matei 25, 31-46.
De-a lungul timpului, teologii au scris nenumărate cărți despre Dumnezeu și mântuirea sufletelor noastre. Mult s-a mai scris și se scrie despre Dumnezeu. Și cu toate acestea, unul dintre cei mai luminați sfinți, Augustin, spune că știe mai bine ce nu știe despre Dumnezeu decât ceea ce știe. Oare așa de misterios să fie Cel de Sus?
Evanghelia aceasta ni-l prezintă pe Cel Atotputernic și care are toate calitățile fără număr și măsură în persoana celor mai neputincioși și mai plini de necazuri și de boli. Paradoxal! Oare chiar așa să fi decis Domnul, să fie prezent în ceea ce noi dorim mai puțin sau chiar deloc și de care fugim cu toate puterile noastre: Boala, sărăcia, foamea, setea, închisoarea?
Sau, de fapt, cheia de lectură și interpretare a acestui text din Evanghelie ar fi următoarea: Dumnezeu înseamnă promovarea binelui omului, sănătatea lui, libertatea lui, iubirea lui necondiționată? Dumnezeu înseamnă o atitudine activă, benefică, statornică față de semenul tău. Viziunea autentic creștină despre Dumnezeu înseamnă o viață pusă în totalitate în slujba semenilor. Și cu cât îi iubești mai mult pe oameni, cu atât descoperi mai mult fața adevărată a Lui, care este Iubire.
A construi Împărăția lui Dumnezeu pe acest pământ, Împărăție al cărei Rege este Isus Cristos, înseamnă a face din viața ta un act continuu de iubire a oamenilor. Căci nu-l poți iubi pe Dumnezeu pe care nu-l vezi, dacă nu-l iubești pe fratele și sora ta pe care îi vezi.
Decât să fim interesați de icoane făcătoare de minuni și care lăcrimează, mai bine am șterge lacrimile din ochii cuiva care plânge de foame, de sete, de frig, de singurătate, din cauza bolii sau a lipsei de libertate.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *