Fie mie după cuvântul Tău!

23 dec., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

FIE MIE DUPĂ CUVÂNTUL TĂU!
”Îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, la o fecioară care se numea Maria. Şi, intrând la ea, i-a spus: „Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!” Ea s-a tulburat la acest cuvânt şi cugeta în sine ce fel de salut ar putea fi acesta. Însă îngerul i-a spus: „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu! Vei zămisli şi vei naşte un fiu şi-l vei numi Isus… Atunci, Maria a spus: „Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!”. Şi îngerul a plecat de la ea.”
Evanghelia după sfântul Luca 1, 26-38.
”Fie mie după cuvântul tău!” Cine poate să i se ofere lui Dumnezeu în forma aceasta totală, absolută, fără să rețină nimic pentru el? Poate soții în acel moment solemn când își jură iubire, fidelitate și respect pentru toată viață. A te încredința, a te abandona cu totul în mâinile cuiva, fără nicio rezervă, fără niciun dubiu. Putem oare să ne încredințăm vreunui om în această formă totală, absolută și definitivă? Fecioara din Nazaret s-a oferit astfel lui Dumnezeu care, printr-un înger, îi vorbește într-o formă pe care mintea ei nu poate să o priceapă. Și totuși, credința ei în Dumnezeu este este atât de mare și de puternică încât, fără a înțelege misterul care o învăluie, îl acceptă pe acest Dumnezeu misterios și voința Lui, planul pe care El îl are cu ea, o simplă creatură, fecioară logodită cu un tânăr numit Iosif. Maria reprezintă un unicat în istoria lumii: O creatură căreia Dumnezeu îi promite că se va zămisli și se va naște din sânul ei feciorelnic. În mintea multor genii au încolțit idei care au revoluționat civilizații întregi. În inima multor eroi au ars flăcări care au aprins revoluții și au schimbat epoci istorice. Dar nu s-a pomenit în istoria omenirii ca o fecioară să-l nască pe Dumnezeu. Fecioara Mamă Maria reprezintă matricea umanității, ba chiar și a unviersului întreg în care Dumnezeu își revarsă viața din plin. Maria reprezintă acel sân al omului-mamă în care Creatorul vine să se întrupeze și să se nască cu fiecare bătaie a inimii, cu fiecare respirație, cu fiecare gând bun pe care omul le are. În fața acestui mister al divinității care se zămislește și se naște în creaturile sale, omului nu i se cere decât să fie de acord cu planul divin și să-și lase inima și mintea deschise pentru venirea Domnului. Istoria omului ar fi una plină de lumină, de viață și frumusețe, de adevăr, pace și dreptate dacă omul ar ști și ar vrea să-i spună lui Dumnezeu în fiecare zi: Fie mie după cuvântul tău!
Noi suntem niște vase a căror menire este să rămână deschise pentru a fi mereu umplute cu El, cu olarul din mâinile căruia am ieșit. Menirea noastră în lume nu este aceea de a cuceri lumea, de a intra în competiție cu alții și de a-i lăsa în urmă pe cât mai mulți posibil. Menirea noastră este de a ne oferi, de a ne abandona voinței divine, planului de iubire și viață pe care Creatorul nostru îl are cu noi, creaturile sale. Iar din acest abandon al nostru în providența divină se naște în ființa și faptele noastre același Dumnezeu care s-a născut din sânul feciorelnic al Mariei.
Cuvântul veșnic care există lângă tronul lui Dumnezeu devine carnea noastră atunci când noi spunem: Fie mie după cuvântul tău!
Inefabil mister al întrupării divinității în creaturile sale!

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *