Fericirea

29 sept., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Fericirea nu constă în îmbuibare și nici atunci când toți sunt de acord cu tine și cu ideile tale, căci mâncarea prea multă te îngrașă și îmbolnăvește, iar cei care astăzi te aplaudă, mâine îți pot întoarce spatele sau chiar să te condamne.
Fericirea constă într-o conștiință curată și în simplitatea inimii și a vieții tale.
Fericit ești atunci când îți iei în mâini propria viață și chiar dacă trebuie să verși lacrimi, chiar dacă alții nu sunt de acord cu tine, tu îți urmezi drumul fără compromisuri și fără regrete, cu încredere în Cel de Sus și în propriile puteri.
Fericit ești atunci când chiar dacă deasupra ta este un cer plin cu nori, tu știi să cânți și să-ți trăiești clipa cu seninătate și în pace cu ceilalți.
Fericit ești atunci când nu uiți că cea mai mare realizare a vieții tale nu sunt casele, averile tale, nici chiar familia ta, ci ești tu însuți și viața pe care o duci. Căci dacă tu ești fericit, vei face fericită și familia ta. Iar dacă tu ești un nefericit, vei pierde și familia, și casa, și averea, ba te vei pierde chiar pe tine însuți.
Fericit ești atunci când ai palmele bătătorite de muncă, când transpiri din greu pentru a-ți câștiga pâinea de toate zilele; când seara cazi pe pat frânt de oboseală, dar nu ți-ai vândut conștiința, nu ți-ai trădat familia și prietenii, nu ai vorbit de rău pe semenii tăi, nu ai furat și nu ai nedreptățit pe nimeni.
Fericit ești atunci când ai reușit să ierți pe oricine ți-a greșit; când ai reușit să zâmbești celui ce s-a uitat urât la tine, te-a vorbit de rău, sau chiar te-a lovit, iar tu i-ai sărutat obrazul și i-ai întins mâna iertării și a păcii. Căci fericit este acela care nu-i tratează pe semeni conform cu răutățile lor, ci conform cu bunătatea inimii sale.
Fericit ești atunci când cu cel care te contrazice și nu este de acord cu tine, tu ești dispus să-i asculți glasul și părerile și să vezi unde are dreptate, iar propriile idei și convingeri ți le exprimi cu multă delicatețe și iubire. Fericit ești atunci când cu seninătate știi să accepți și nu-ul pe care ți-l spun semenii și să nu consideri că cel care te contrazice îți este și dușman, căci s-ar putea să-ți fie un bun prieten care te scapă de la pierzare.
Fericit ești atunci când plângi sau ești abătut și trist, dar reflectezi îndelung și cu calm asupra cauzelor care te-au adus în această stare și găsești căile de ieșire din nou la lumină și bucurie. Căci de multe ori lacrimile noastre sunt cele care ne spală de propriile mizerii, sau de cele cu care alții ne-au murdărit. Lacrimile îți curăță ochii și te ajută să vezi mai bine, iar cine nu-și plânge propriile păcate, va rămâne în ele; mai mult, acestea îl vor conduce la moarte.
Fericit ești atunci când înțelegi că viața aceasta este cel mai mare dar al cerului, chiar dacă lumea te ignoră și nu-i pasă de tine, chiar dacă ai căzut de atâtea ori în propriile slăbiciuni, chiar dacă multe lucruri nu le înțelegi. În toate acestea există un sens, chiar dacă tu nu-l pricepi acum. Căci viața nu este un destin tragic, ci o cucerire care se realizează zi de zi, clipă de clipă, punându-ți în joc toate forțele, fantezia și capacitatea ta de a-ți inventa propria fericire.
Fericit ești atunci când nu te consideri o victimă a fatalității, ci actorul principal care-și joacă rolul de la primul gong până când cortina va cădea în fața scenei tale, iar tu te vei muta în veșnicie.
Fericit ești atunci când nu ți-e frică să-ți exprimi iubirea; când nu-ți reprimi sentimentele bune ale inimii tale, când știi să fii om în deplinătatea ființei tale.
Fericit ești atunci când îi lași în pace pe semenii tăi să-și trăiască viața așa cum consideră ei mai bine și nu le impui regulile și convingerile tale. Căci dacă tu ai dreptate, este foarte posibil ca și cel de lângă tine să aibă dreptate și să fie fericit conform conștiinței lui.
Fericirea ești tu însuți, cu urcușurile și coborâșurile tale, cu râsul și cu plânsul tău, cu realizările și eșecurile tale. Fericirea este viața pe care o trăiești cu pasiune maximă, cu toată inteligența de care ești capabil, dar mai ales cu toată căldura inimii tale.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *