Drumul spre libertate

31 mart., 2015 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Cea mai grea luptă pe care un om o poate duce este cu propria lui conștiință, iar cea mai neplăcută voce este aceea care îi spune un adevăr incomod. Cel mai dificil drum pe care poate merge cineva este cel greșit și de care este conștient.
Drumul pe care trebuie să mergi este cel care te face liber și te ajută să-ți împlinești aspirațiile și visele cele mai frumoase. Acesta nu ni-l indică statuia libertății, ci conștiința noastră. Nu trebuie să mergem la New York pentru a găsi libertatea; aceasta o găsim în conștiința curată și dreaptă și într-o viață trăită conform acestei conștiințe. Nu un loc sau o anumită bunăstare materială ne face liberi. Putem să avem bunuri, bani, putere și să nu ne simțim liberi. In perioada comunistă simțeam chingile și îngrădirile unui sistem totalitar și opresiv. In capitalismul în care trăim acum sunt alte obstacole în calea afirmării libertății noastre de gândire și acțiune: suntem supuși unei manipulări ideologice cel puțin deranjante și constrânși să ne mișcăm unde decid alții că am putea să ne câștigăm existența.
Omul nu este legat de nicio ideologie și de niciun sistem politic, social sau economic. Toate acestea trebuie puse în slujba libertății omului și a împlinirii aspirațiilor lui.
Chiar dacă prin căsătorie, o persoană a jurat fidelitate totală până la moarte persoanei iubite, acest jurământ nu înseamnă o îngrădire a libertății lui, ci o dăruire liberă acelei persoane. Aceeași este situația cu persoanele care și-au consacrat viața unui anume crez, de exemplu, religios sau artistic.
Libertatea se trăiește iubind, total, fără limite. Abia atunci când iubești cu toate forțele ființei tale, abia atunci ești pe deplin liber.
Noi avem marele dar al libertății pentru a putea iubi; pentru a nu fi îngrădiți de nimeni și de nimic în dăruirea noastră.
Avem nevoie să știm adevărul despre noi, despre lume, despre Dumnezeu, pentru că acest adevăr ne va face liberi. Și chiar dacă adevărul cere efort și convertire, trebuie să-l cunoaștem și să trăim în el, adică în libertate.
Dar, probabil că la mulți dintre noi există o frică de necunoscutul dinaintea noastră, de nesiguranța în care ne-am aventura dacă am urma dorința inimii,și atunci ne pliem pe ceea ce avem sigur sub picioare. Ne mulțumim cu puținul pe care îl avem; ne resemnăm, ne adaptăm la tot felul de situații și trăim o libertate limitată, condiționată, iar evadările noastre în spațiile libertății rămân mai mult la nivel de intenție. Pentru a fi liberi cu adevărat este nevoie de curaj, chiar de a accepta riscul, posibilul eșec.. parțial.
Dacă însă am avea mai multă credință, tare bine ar fi! In brațele lui Dumnezeu vom fi mereu în siguranță, chiar dacă și în brațele lui tot vom simți crucea, suferința, ca și Cristos. Dar, Dumnezeu nu dezamăgește niciodată!

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *