Dominarea mediocrităţii: ghinionul omenirii

26 ian., 2015 Raze de lumină Nu sunt comentarii

In general, oamenii care nu excelează prin inteligență și voință, în dorința lor înnăscută de dominare se raportează și relaționează cu persoane inferioare lor. Astfel se explică proliefrarea relațiilor superficiale, a mediocrității, a blazării și creșterii numerice a unei categorii sociale în care aspirațiile și munca asiduă pentru progres și autodepășire sunt ignorate, aproape inexistente. De exemplu, este mult mai ușor să realizezi un referat sau chiar o teză de doctorat prin procedeul banal și imoral numit “copy-paste”. Doar că procedând astfel, vei rămâne un etern mediocru, chiar și, paradoxal, ajungând prim-ministru. De fapt, el nu a făcut altceva decât să continuie tradiția antecesorului Ceaușescu care era mai mediocru decât el și, paradoxal, a urcat pe o treaptă superioară lui, adică a ajuns șef al statului, președinte. Sunt doar două exemple arhicunoscute care confirmă cele spuse: mediocrii domină o lume mai mediocră decât ei, însă până la un anumit punct, când plesnesc doagele unei societăți atât de flase și antiumane, iar mediocrii cad victimă propriei lor sete de putere, lăsând loc altora, în care mulțimile își pun speranțele într-o viață mai bună.
Dorința de a-l domina pe cel inferior ție, pentru ca tu să te simți superior și satisfăcut în orgoliul propriu reprezintă motorul care generează societăți slabe și supuse falimentului și eșecului total, mai degrabă sau mai târziu. De exemplu, dorința de dominare a sistemului comunist prin ancestralele instrumente de lucru secera și ciocanul și a mașinii de scris manuală, a dus inevitabil la înfrângerea acestui sistem de către roboții industriali și calculator.
Ieșirea din cercul vicios al instinctului de dominare înscris în codul genetic al unei bune părți a omenirii (care se complace în mediocritate) reprezintă condiția indispensabilă a progresului atât al persoanei umane în individualitatea ei, cât și a societății în ansamblul ei. Si atâta timp cât oamenii se vor delecta cu non-valori mediatice (sunt prea multe ca să le enumăr aici), putem fi siguri că ei și societatea în care trăiesc vor stagna, în cel mai fericit caz, dacă nu cumva vor regresa, murind cu timpul în propria lor sărăcie și mizerie mai ales morală.
Am putea, fiecare dintre noi, să ne întrebăm cu cine și în cel fel relaționăm, cine ne este prieten, cu cine ne-am confruntat gândirea, aspirațiile, planurile de viitor. Si dacă vom fi suficient de inteligenți și de onești cu noi înșine, vom afla la ce nivel etic, valoric ne aflăm. Si să nu aud pe careva afirmând că statutul social, public al cuiva se vede în mașina din care coboară. Acestora le amintesc faptul că actualul papă nu a avut și nu are mașină personală. In Buenos Aires mergea pe jos sau cu mijloacele de transport în comun. Am discutat personal cu multe persoane care l-au cunoscut direct, timp de mulți ani de zile și mi-au confirmat acest lucru.

Fotografia postată de Emil Dumea.
Fotografia postată de Emil Dumea.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *