Despre tăcerea și vorbirea lui Dumnezeu… și a oamenilor

30 sept., 2014 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Tăcerea este limba lui Dumnezeu; orice altceva este doar traducere slabă (Poetul și sufitul Rumi, sec. XIII)
Prin raţiunea naturală, omul îl poate cunoaşte pe Dumnezeu cu certitudine pornind de la lucrările lui. Dar există un alt ordin de cunoaştere, la care omul nu se poate ridica prin propriile forţe, şi anume acela al Revelaţiei divine1. Printr-o hotărâre total liberă, Dumnezeu se revelează şi se dăruieşte omului. O face revelându-şi misterul, planul său binevoitor, făcut din veşnicie, în Cristos, în favoarea tuturor oamenilor. El îşi revelează pe deplin planul trimiţându-l pe fiul său preaiubit, Domnul nostru Isus Cristos, şi pe Duhul Sfânt.
(Catehismul Bisericii Catolice, nr. 50)

Am o dilemă: Cine are dreptate? Sufitul afgan sau autoritatea bisericească catolică?

In toată această avalanșă de vorbiri care mă înconjoară de când mă trezesc și până adorm, nu mai știu pe cine să ascult. Televizorul îmi propune zeci sau chiar sute de canale; radioul are programe nenumărate; internetul le surclasează pe amândouă cu infinitatea site-urilor; cărțile, ziarele și revistele se adaugă și ele. Conferințe, simpozioane, sesiuni științifice, întruniri, dezbateri, ședințe, lecții în grădinițe, școli generale, licee, universități; și să nu uităm de toți care zilnic vor să ne spună ceva, predicatori și sfătuitori de toate confesiunile religioase creștine și necreștine; să-i adăugăm și pe agnostici și pe cei cu un anume crez etic; părinți, prieteni, cunoștințe, politicieni, cântăreți, poeți etc, etc…
Si, paradoxal, în toată invazia aceasta de vorbiri și vorbitori, foarte mulți oameni suferă de singurătate, de o solitudine care merge până la disperare chiar.
Părerea mea este că în societatea noastră s-au cuibărit niște boli ale spiritului ale căror cauze sunt greu de depistat; ca atare, nici diagnosticul nu poate fi stabilit ușor, și, deci, nici tratamentul.
Dar, iar mă întorc la înțeleptul ăla afgan și la catehismul catolic, cine credeți că are dreptate?

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *