Despre mine

dumea-emilNume și prenume: Dumea Emil
Data nașterii: 15 iulie 1958
Locul nașterii: loc. Adjudeni, jud. Neamț
Adresă: Str. Văscăuțeanu, 6, 700462, Iași, România
E-mail: edumea58@yahoo.com, edumea@uaic.ro
Număr de telefon: +40 744 350 374
Fax: +40 232 201 114
Site web: www.emildumea.ro

Bun venit, vizitatorilor!


Am alcătuit acest site cu scopul de a oferi oricui doreşte textele articolelor, studiilor, cărţilor şi cursurilor mele. Intenţia este aceea de a promova o anumită cultură care să contribuie la o mai bună cunoaştere a ceea ce a fost şi este Biserica Catolică, ca şi a contribuţiei ei pentru binele oamenilor.

Istoria Bisericii nu reprezintă nicidecum un muzeu de antichităţi, ci un portret viu al acestei instituţii înființată de Cristos în colaborare cu oamenii, deci supusă atât urcării pe piscuri, cât şi coborârii în abisuri. Incerc să fiu imparţial în prezentarea evenimentelor, iar judecata morală a faptelor oamenilor nu aparţine istoricului.

Mă interesează îndeaproape şi problema culturală, a relaţiilor dintre cultura laică şi cea religioasă. Dialogul intercultural şi interreligios reprezintă una din preocupările mele mai ales din ultimii ani. Este o temă tentantă şi incitantă, iar contextul actual de deschidere cel puţin tehnică a multor căi de comunicare favorizează o mai variată şi interesantă întâlnire într-o agora a neamurilor a culturilor şi religiilor lumii, la scară planetară chiar. Cred că Biserica trebuie să iasă şi mai mult din propriile spaţii şi să dialogheze cu toţi în curtea deschisă a neamurilor.

Veţi găsi în acest site şi informaţii despre drumurile şi căutările mele interioare, personale. Fac aceasta pentru un scop al meu, propriu, dar în acelaşi timp doresc să ofer informaţii oricui este interesat despre itinerarii care din spaţiul pur geografic îl vor ajuta pe cititor să se redescopere pe el însuşi în umanitatea lui cea mai profundă şi mai adevărată, loc în care va descoperi, poate, şi o palidă imagine a lui Dumnezeu sădită în fiinţa sa.

M-aş bucura ca informaţiile de aici să conducă şi la strângerea unor relaţii personale cu alții, care nutresc interese şi aspiraţii comune cu ale mele. Aş vrea, apoi, ca ceea ce am scris să reprezinte o bază pentru un dialog deschis spre ulterioare confruntări şi colaborări ştiinţifice.

Prof. univ. dr. pr. Emil DUMEA

banner