Despre filosofia suferinței

13 ian., 2018 Raze de lumină Nu sunt comentarii

GÂNDURI DESPRE ”FILOSOFIA SUFERINȚEI”
Acum câteva zile în urmă am primit de la un bun confrate ortodox, preotul profesor Ioan C. Teșu, o carte scrisă de el: ”Simt boala ca iubire a lui Hristos”. Ne cunoaștem de mulți ani și trebuie să mărturisesc faptul că de la început fața lui mi-a plăcut, m-a atras. Am simțit că are o inimă bună și fiecare întâlnire a noastră în universitate sau în afara ei a reprezentat și o ocazie nu numai de a ne împărtăși impresii, idei și convingeri, ci și de a ne bucura pentru simplul motiv că eram alături unul de altul. Părintele Teșu este pentru mine unul din acei oameni care îmi transmit o stare de bine.
Titlul acestei cărți pe care a publicat-o de curând este provocator în ochii multora: ”A simți boala ca iubire a lui Cristos”. Adică, cum? Dumnezeu ne iubește, dându-ne boli și suferințe? Sau titlul cărții trebuie înțeles altfel: Să simți boala ca o cale și un mijloc prin care îl iubești pe Dumnezeu? Se pot spune multe și despre o variantă și despre cealaltă.
Vreau să mă opresc acum asupra unor pagini pe care le-am citit pe nerăsuflate, pagini care au ca subtitlu următoarea afirmație: ”Filosofia bolii”-parte a ”filosofiei vieții”. Dacă ne gândim la faptul că în perioada de după 1989 în țara noastră poate sunt de zece ori mai multe farmacii comparativ cu numărul celor din perioada comunistă, ce scrie aici părintele Teșu, inspirându-se din spiritualitatea multor sfinți răsăriteni, dacă am urma înțelepciunea adâncă a acestor învățături, înclin să cred că multe farmacii ar deveni inutile și ar dispărea.
Multe din medicamentele pe care noi le îngurgităm ar deveni inutile dacă am înțelege mai bine viața și problemele ei, iar în fața dificultăților și lipsurilor inerente nu am da înapoi, nu am căuta subterfugii, nu ne-am boci, nu am capitula, nu ne-am pune ștreangul în gât, ci am sta drept, cu fruntea sus, cu demnitate, curaj, cu mintea trează și cu multă încredere în puterea care ne vine de sus. Consumul excesiv de medicamente ne indică o generație, o lume care vrea să trăiască ușor și cât mai comod, care vrea de toate fără efort și cât mai repede posibil.
Copiii noștri sunt experți în informatică și în limbaje de programare, dar nici școala, nici familia, nici societatea nu-i învață suficient de bine ”filosofia vieții”, o viață care nu devine clară, transparentă și cu sens decât atunci când este luminată de sus.
Adesea medicul și medicamentele de care avem nevoie în bolile noastre nu sunt la un cabinet și într-o farmacie, ci în interiorul ființei noastre și în tot ceea ce am făcut sau nu am făcut în viață. Căutăm remedii pe rafturile farmaciilor, dar remedierea și înlăturarea multor boli trebuie să înceapă de pe rafturile conștiinței, ale inimii și gândurilor noastre. Căci multe din bolile noastre nu au cauze organice, ci afective, psihice și spirituale.
Este bine să avem încredere în competențele medicilor și în puterea de vindecare a medicamentelor și tratamentelor medicale. Dar alături de acestea, de ceea ce avem nevoie pentru a fi sănătoși, sau pentru a ne recăpăta sănătatea este încrederea în Dumnezeu și în puterea lui. Căci multe boli, ca și păcatul își au rădăcina în necredință, în fuga de Cel care ne-a creat și închiderea în egoismul nostru. Poate că aceasta ne lipsește multora dintre noi: Încrederea nestrămutată în puterea divină, încredere care ne conferă o stare de seninătate și pace interioară capabilă să reziste în fața multor suferințe și vitregii ale vieții. Oare nu așa au rezistat mulți oameni în fața unor suferințe enorme și a unor nedreptăți strigătoare la cer? Oare nu încrederea neclintită în Dumnezeu și în dreptatea lui l-au făcut pe părintele Iustin Pârvu și pe atâția alții să iasă senini și liniștiți din temnițele comuniste?
Paginile scrise de părintele Teșu sunt foarte importante și pline de înțelepciune. De exemplu, sunt mult mai importante decât știrile despre conflictele din interiorul PSD-ului.
O zi frumoasă tuturor, cu multă ”filosofie a vieții”!

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *