Despre bunuri materiale…dar mai ales despre iubire

18 iun., 2015 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Puterea unui om nu o constituie banii sau averile sale (în sine, acestea nu sunt rele, dar pot deveni rele prin modul în care sunt folosite), ci lumina minții și mai ales iubirea din inima lui.
Ceea ce ne poate motiva să progresăm nu sunt bunurile materiale pe care le acumulăm de-a lungul anilor, ci convingerile interioare puternice și motivațiile de a ne urma propriul drum. Istoric, este verificat deja de-a lungul timpurilor că o națiune durează în timp nu datorită forței ei materiale, ci datorită identității ei etnice și culturale. Exemplu ne este în prezent chiar lumea în care trăim, în care acolo unde primează bogățiile materiale sau goana după ele, acea lume merge încet dar sigur pe drumul dispariției ei (națiunile bogate occidentale), lăsând cale liberă de afirmare acelora pentru care mai importante sunt valorile etice și păstrarea propriei identități etnice, culturale și religioase (vezi rromii, evreii sau popoarele de religie musulmană).
Cu cât oamenii vor rămâne mai puternic ancorați în ceea ce-i definește ca oameni, cu atât vor fi mai puternici în lupta cu viața și cu intemperiile care se abat cu regularitate în istoria lor. Cu cât însă vor fi mai atrași de materie și de acumularea de bunuri, cu atât vor fi mai slabi și mai îngropați în propriul capital pe care l-au acumulat și care va deveni cel mai mare dușman al lor. Iar ideologiile și regimurile politice care-i vor domina în mod mai mult sau mai puțin dictatorial, indiferent cum se vor numi ele, liberale, colectiviste, socialiste, comuniste vor completa același joc al dominării omului de către om prin bunurile pe care el le crează și care, în loc să fie un simplu mijloc de asigurare și susținere a existenței, sunt transformate în scop în realizarea căruia omul se înhamă sau este înhămat ca un sclav, ca un animal în jug.
Mai puternică însă decât identitățile etnice sau culturale și chiar decât lumina minții, este iubirea din inima omului. Eu cred că, de fapt, iubirea este forța și legea gravitațională a existenței umane de la leagăn la mormânt, de la primul om și până la ultimul, când Dumnezeu, creator din iubire al omului și universului, va duce întreaga creație la desăvârșirea pe care El i-o oferă și în care El se “încarnează”. (Poate că aici afirmația mea seamănă a New Age, atât de prezentă în romanele lui Paulo Coelho; eu însă mă consider creștin și nu new age-ist). Pentru a dura în timp, omul trebuie să fie iubit și să iubească. Prin iubire, el se simte atras de semenul său și împreună devin puternici. Iubirea multiplică și fortifică capacitățile și calitățile noastre și ne ajută să ieșim din propria găoace, să privim și să ajungem departe, dincolo de limitele și barierele pe care le pune egoismul cu care ne naștem.
Iubirea îi deschide omului ochii minții și îi descoperă orizonturi nebănuite, făcându-l să vadă departe și să mărească mereu mai mult zona libertăților sale.
Iubirea este singura forță pe care omul nu a reușit să o controleze și să o domine, fiindcă îl depășește și fiindcă numele ei cel mai adevărat este Dumnezeu; fiindcă divinitatea transcende umanitatea, omenirea pe care tot El a creat-o; fiindcă doar acceptând să trăiască în iubire și din iubire, omul va descoperi mereu mai mult sensul existenței lui; fiindcă iubirea este chintesența vieții tuturor viețuitoarelor; fiindcă fără iubire, omul se ofilește și moare; fiindcă prin iubire, însăși moartea corporală a omului nu este decât o simplă poartă care se deschide spre veșnicia care îl așteaptă; fiindcă doar prin iubire, spiritul (sufletul) omului va păși pe drumul care duce spre Paradis, unde împreună cu întreaga creație îl va contempla o veșnicie pe Cel care l-a creat din iubire și în armonia întregului Univers va străluci chipul lui Dumnezeu, iar oamenii, alături de îngeri, vor cânta gloria unui Dumnezeu-Iubire.

Fotografia postată de Emil Dumea.
Fotografia postată de Emil Dumea.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *