Deratizarea mintală

16 sept., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Nu demult m-am dus cu o probă de apă din fântâna de acasă la un centru de analiză a calității apei. Rezultatul care mi s-a comunicat a fost negativ: Apa din fântână are o cantitate prea mare de amoniu și din această cauză nu este potabilă. Acest fapt mi-a lăsat așa, un gust amar. Apele din pământul nostru nu mai sunt sănătoase. Nu știu câtă lume mai bea acum apă din fântâni. De mult timp am început să otrăvim pământul cu tot felul de îngrășăminte și produse chimice. Dacă mă uit apoi la malurile bălții de lângă sat, mă prinde jalea. Copil fiind, mergeam la prins pește în această baltă și mă scăldam acolo, așa cum făceau toți copiii din sat. Acum toată balta este plină cu bălării, iar oamenii deversează în ea toate mizeriile posibile. Dacă îmi mut privirea în partea cealaltă a satului, apele Siretului nu sunt nici ele mai curate.
Stau și mă întreb ce am făcut noi oamenii cu apele pe care Domnul ni le-a dat ca să ne potolim setea, să ne udăm câmpurile noastre, să ne bucurăm de ele și de peștii care ar trebui să crească într-însele, tot spre hrana și binele nostru. Ce am făcut noi oamenii cu pământul și apele date nouă în grijă de Cel de Sus? Le-am murdărit, le-am otrăvit și continuăm să le disprețuim cu toată mizeria pe care o aruncăm în ele. De ce oare atâta dispreț și nepăsare din partea noastră pentru casa aceasta comună numită pământ? De ce lăsăm atâta mizerie atunci când ieșim în natură? Ce ne-a făcut nouă această natură atât de frumoasă, ca să ne batem joc de ea în halul acesta? De ce otrăvim aerul? De ce murdărim pământul? De ce otrăvim apele? De ce nu avem mai mult respect, mai multă dragoste față de natura care ne înconjoară?
Toți cei care duc la piață spre vânzare produse agricole pline cu nitrați, nitriți și alte otrăvuri se comportă ca niște asasini ai semenilor lor. Am otrăvit pământul și cu roadele lui otrăvite îi îmbolnăvim, îi otrăvim pe semenii noștri. Și facem aceasta fără cel mai mic scrupul, aproape cu cinism. Câte din produsele alimentare din magazine, din supermarket-uri mai sunt sănătoase? Nu înțeleg, vrem cumva să ne sinucidem? Asta am ajuns să fim, un popor de asasini?
Eu cred că rădăcina răului este în mintea noastră bolnavă, în dorința noastră de câștig cu orice preț și nu înțelegem că acest câștig se întoarce împotriva noastră. Cred că înainte ca pământul, apa și aerul să fie murdare, otrăvite chiar, cred că mizeria și otrava au pătruns mai întâi în gândurile și în planurile noastre greșite, dăunătoare, otrăvitoare. Disprețul față de creație pornește din disprețul care s-a înrădăcinat în mintea noastră din timpul comunismului și continuă acum, în timpul acestui capitalism sălbatec care ne devorează. Cred că avem absolută nevoie de o deratizare urgentă a minții noastre. Trebuie neapărat să ne formăm o gândire și o conștiință sănătoasă și atunci sunt convins că vor începe să se însănătoșească apele, pământul și aerul pe care-l respirăm.
PS: Ce fel de țară vrem să oferim celor care vor veni după noi: Una plină cu peturi și gunoaie, cu un pământ otrăvit, cu ape otrăvite, cu aer otrăvit? Cu o astfel de țară vrem să rămânem în memoria celor care ne vor urma?

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *