Deputatul Iulian Bulai

16 dec., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Trăim într-o țară cam anapoda, în care atunci când vine vorba de politicieni, prima reacție este aceea de condamnare a corupției, minciunii, avariției și multor altor rele adevărate sau închipuite cu care aceștia se fac vinovați în fața națiunii. Am auzit de nenumărate ori toate acestea. Le-am auzit de atâtea ori încât mi s-a acrit demult, ca de o mâncare de proastă calitate pe care nici măcar nu pot să o mai văd în fața ochilor. Acesta este motivul pentru care nici nu prea mă mai uit la televizor la emisiuni cu caracter politic: Pentru a nu-mi umple sufletul cu veninul cu care i-am văzut pe politicieni că se împroașcă între ei.
Poate că chiar așa de grav a decăzut clasa politică a României, din moment ce ni se prezintă o avalanșă de dosare penale ale politicienilor; unii dintre ei mai stau ceva timp și la pușcărie unde scriu cărți, pentru ca apoi să revină la domiciliu, păstrându-și averile necinstite și reluându-și vechile năravuri și obiceiuri, căci așa este lupul de când lumea și pământul, culoarea părului și-o schimbă, dar năravul, ba.
Mă îndurerează rău starea aceasta a aleșilor noștri (dar oare de ce i-am ales dacă-s așa de penali?), la fel cum îmi sunt nesuferite nenumăratele pet-uri și gropi din asfalt și drumuri publice.
Dar îmi e aproape nesuferită și mentalitatea atâtor români care atunci când vine vorba despre politicieni, imediat izbucnesc în lamentări și condamnări ale acestora. Altceva nu mai știu să spună. Acest lucru mi se pare grav, foarte grav, căci eu sunt convins că și cel mai penal politician a făcut și mult bine. Și ceea ce înțeleg prea puțin românii este faptul că legile și mersul general al societății noastre sunt cam anapoda; iar dacă există o astfel de clasă politică, noi, poporul român formăm solul, pământul în care au crescut și cresc astfel de buruieni, astfel de paraziți. Noi, cei mulți, formăm băltoaca în care se scaldă astfel de lipitori; noi, cei mulți suntem trupul țării al cărui sânge îl sug aceste căpușe. Noi, cu toții, ca societate suntem murdari, corupți la nivelul nostru mic; cât putem și cum putem avem aceleași năravuri pe care le au cei mari. Noi încălcăm zilnic regulile de circulație; noi, cei mulți cumpărăm de zeci de ani tot felul de produse, începând de la un ac sau două cuie, fără bon de casă, fără niciun document fiscal, ceea ce constituie o ilegalitate pe care o comitem de după căderea lui Ceaușescu și până în ziua de astăzi. Așa se întâmplă în satul meu natal, Adjudeni și, din păcate, cred că așa se întâmplă în mai toate satele din scumpa noastră țară. Este doar unul din nenumăratele exemple care se pot aduce. Datorită nouă, tuturor, datorită mentalității noastre corupte și generalizate, România merge rău. Dar nu ne place să privim adevărul în față, nu ne place dreptatea, legalitatea; nu vrem să ne fie bine, pentru că la nivel național, nu vrem să promovăm binele nostru, al tuturor. Și fiindcă răul generalizat pute deja de mult timp, ne spălăm pe mâini precum Pilat și am găsit cauza răului, rădăcina lui: politicienii țării!
Nu mi-a plăcut niciodată să mă las dus de val, de spiritul de turmă, de clișee de gândire și comportament păguboase. Nu l-am lăudat niciodată pe Ceaușescu și regimul condus de el; măcar de acest păcat m-a ferit bunul Dumnezeu. Nu am pactizat și nu pactizez cu niciun partid nici în prezent, dar sunt convins că în țara aceasta sunt și politicieni buni.
Ieri am auzit că din comuna natală Tămășeni, tânărul Iulian Bulai, prin redistribuirea voturilor, a fost ales deputat de Neamț în Parlamentul țării. Îl cunosc puțin și pe el, și familia lui. Iată că și din rândul oamenilor din care provin se ridică persoane spre care privesc cu plăcere, cu bucurie și cu o speranță care niciodată nu a murit în mine, cu speranța de mai bine pentru noi toți. Acest Iulian este rodul nostru, unul din roadele noastre bune și, după cum am observat deja, mulți oameni îi laudă, îl apreciază, îi doresc succes și își pun în el multe speranțe de mai bine. Privind la el, nu intenționez nicidecum să-i aduc elogii găunoase după modelul comunist; nu mă autoamăgesc și nu spun că el este incoruptibil. Drept este singur Dumnezeu, iar toți oamenii sunt supuși păcatului și greșelii, deci și el.
Și totuși, mă mândresc cu Iulian Bulai și îl asigur că mă voi ruga pentru ca el să ne reprezinte cu cinste, cu demnitate în Parlamentul țării. Sunt convins că printre oamenii noștri sunt mulți de valoare. Poate că au stat prea multi timp în umbră; poate că noi, cei mulți, nu le-am acordat nicio atenție și nu ne-a interesat moralitatea și integritatea lor, ocupați fiind cu micimile noastre și cu condamnarea tuturor politicienilor. Mă bucur din toată inima că din pământul meu natal un tânăr a ajuns în Sfatul cel mare al țării. Și nu știu de ce îmi vine să cred că chiar și cei care nu au fost cu PACT-ul și nu sunt cu USR-ul, chiar și cei din comuna mea natală care au avut sau au ceva de spus contra lui, chiar și ei se bucură acum, fără să o spună direct și public. Și aceasta pentru că sunt convins că în inimile tuturor, indiferent de orientarea lor politică, speranța de mai bine nu a murit niciodată, iar Iulian ne-o poate alimenta, ne poate ajuta să devenim mai buni și mai drepți.
Aș putea spune multe altele, dar mă limitez la exprimarea doar a unei speranțe pentru comuna mea natală: La sfârșitul mandatului domnului deputat USR Iulian Bulai, în comuna mea să nu se mai vândă nici măcar un ac sau un cartof fără bon fiscal. Și atunci, sigur ne va fi mai bine, nouă tuturor. Cu siguranță, vei pune multe probleme mari și împortante în Sfatul cel mare al țării, dar dacă citești acest mesaj (suntem pe lista comună în FB) Iulian, ajută, te rog, consătenii tăi și ai mei să nu mai cumpere nici măcar un ac sau un cartof fără bon fiscal! Oare cer prea mult, nu de la tine ci de la oamenii noștri?

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *