De PAŞTI

27 mart., 2016 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Știu că de Paști mama făcea curat în toată casa, pregătea mâncăruri deosebite, adică pască, cozonaci și ouă roșii (mielul nu intra în meniu), iar înainte, în tot timpul postului nu mânca deloc carne, se ruga mai mult decât de obicei și participa cu regularitate la celebrarea Calea Sfintei Cruci, ceea ce încercam să fac și eu, dar reușeam mai puțin decât ea. De sărbătoarea Paștilor, ne îmbrăcam cu toții cât se poate de frumos (eventual cu ceva haine noi) și mergeam la biserică în ziua de Paști și în următoarele două zile.
Nu pot să uit apoi că de Paști mama îmi recita poezia pe care o știa din copilărie. Nu știu dacă vreodată vreun predicator m-a impresionat mai mult decât ea, atunci când stând dreaptă și reculeasă, cu o voce aproape solemnă dar plină de căldură sufletească îmi recita poezia care și acum îmi sună în urechi:
De Paști
Toți copiii buni la suflet
Azi cu bucurie dau
Cozonaci și ouă roșii
La copiii care n-au.

Toți copiii azi sunt darnici,
Căci ei știu că lui Cristos
Îi sunt dragi numai copiii
Cei cu sufletul milos.
Astăzi (27 martie), întreaga Biserică Romano-Catolică celebrează Învierea lui Isus Cristos. Mă rog Domnului să-i lumineze pe cine știe El că trebuie ca să nu trec la cele veșnice înainte de a vedea acea zi binecuvântată când toți creștinii vor celebra Învierea Domnului la aceeași dată. Oricât m-aș strădui să nu gândesc așa, tot nu pot să nu spun că diviziunea dintre creștini în celebrarea celei mai mari sărbători pe care ei o au reprezintă unul din marile scandaluri pe care le dau. Anul acesta, romano-catolicii împreună cu protestanții celebrează Paștile la 27 martie, iar alți catolici (greco-catolicii) împreună cu ortodocșii celebrează aceeași sărbătoare cinci săptămâni mai târziu. No comment!
Este frumos și înălțător să participi cu sufletul curat la celebrarea Învierii în noaptea de Paști. Să o recunoaștem: Este cea mai frumoasă celebrare din tot timpul anului. Fiecare ține în mână lumânarea aprinsă și cântă din tot sufletul Cristos a înviat. Înclin să cred că această lumânare (simbolul lui Cristos, lumina lumii), mulți o păstrează în casa lor ca pe o sfântă amintire din cea mai sfântă noapte a anului. Eu o păstrez de la un an la altul, alături de ramurile din Duminica Floriilor. Și deseori, în zilele care se scurg într-un an acestea îmi amintesc de cele mai frumoase și mai înălțătoare momente spirituale pe care le-am trăit. Ramurile de Florii și lumânarea de Paști îmi sunt adesea un îndemn la înălțare spirituală și nu renunț la ele până nu le schimb cu cele pe care le voi avea în anul care va veni.
Bucuroși și cu lumânarea în mână, ne-am întors acasă de la celebrarea Învierii Domnului… Cât timp va rămâne viu Dumnezeu în gândurile, cuvintele și faptele noastre? Cât timp vom fi dispuși să murim pentru tot ceea ce este rău și să trăim pentru a face binele. Cât timp vom lupta cu răul din noi și din jurul nostru și vom promova binele sub toate formele lui.
În fața violențelor și a morții, a nedreptăților de tot felul, uniți cu Dumnezeul vieții vom reuși să schimbăm fața acestui pământ. Domnul înviat ne spune: ”Nu vă fie frică, aveți curaj; Eu am învins lumea”. Cu El, și noi vom fi învingători.
În numele aceluiași și singurului Dumnezeu, să ne unim toate dorințele noastre de pace și iubire între oameni. Pacea și iubirea lui Dumnezeu să fie în inimile și casele noastre, ale celor care sărbătorim acum Învierea Domnului, ale celor care vor sărbători peste cinci săptămâni și ale tuturor acelora care visează o lume mai bună și cred că nu răul, ci binele va învinge.

Cristos a înviat!
Sărbători fericite tuturor!

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *