Cum să critici?

25 mai, 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Aud, văd și citesc atâtea critici la adresa tuturor instituțiilor (guvern, președinție, parlament, patriarh, episcopi și preoți, primari, medici, avocați etc, etc). De critici, plângeri și nemulțumiri este plină țara de la o graniță la alta și de la munte până la mare. Aproape mi s-a acrit de toate acestea și din această cauză nici nu prea mă mai uit la televizor (vizionez mai mult filme documentare și emisiuni artistice).
În fața acestui mod de a aborda realitățile, am încercat să stau strâmb și să judec drept și am ajuns la următoarele concluzii:
Cred că avem dreptul să criticăm comportamentul și faptele altora doar atunci când gândurile și inima noastră sunt pline de iubire pentru acele persoane al căror comportament îl criticăm.
Mai mult, cred că avem dreptul să le criticăm dacă am reușit să le comunicăm iubirea și respectul nostru și le-am convins că tot ceea ce spunem despre ele nu reprezintă altceva decât exprimarea sentimentelor noastre curate și pline de iubire pentru ele. Iar în cuvintele noastre nu există altceva decât loialitate, corectitudine, dorință de dreptate și adevăr.
Mai mult încă, cred că avem dreptul să criticăm faptele sau cuvintele altora doar atunci când suntem siguri că nu ne vom supăra dacă acele persoane nu vor accepta criticile noastre.
Cred că pentru a critica comportamentul și cuvintele altora trebuie neapărat să avem o mare iubire pentru acele persoane; trebuie să le cunoaștem bine și în tot ceea ce gândim, spunem sau facem să existe o toleranță absolută pentru orice persoană.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *