Cultură și religie în dialog

19 oct., 2012 Cărţi publicate Nu sunt comentarii

Cartea Cultură şi religie în dialog, scrisă de pr. dr. Emil Dumea, a fost publicată la editura Sapientia, făcând parte din colecţia Istoria Bisericii. Această carte are 290 pagini, format 14×20 cm şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice la prețul de 20 lei.

Titlu: Cultură şi religie în dialog
Autor: Emil Dumea
Editura: Sapientia
Locul și anul apariției: Iași, 2010
ISBN 978-606-578-164-1
Format / Pagini: 14×20 cm / 290
Preţ: 20 lei
Vizualizare online pdf_button

Religia şi cultura cuprinde oferă un răspuns la marile probleme ale existenţei şi ale vieţii. Însă, în vreme ce religia este un drum care îl conduce pe om înaintea lui Dumnezeu, cultura are ca domeniu de predilecţie operele minţii şi ale spiritului, făcând din ele o finalitate a efortului intelectual.

Biserica şi credinţa găsesc în cultură un material indispensabil lor, ca informaţie şi ca disciplină de dezvoltare intelectuală, tot aşa cum doctrina Bisericii devine obiect de studiu pentru cultură. De aceea, trebuie să existe un dialog între religie şi cultură. Nu ne putem închipui o veritabilă cultură despărţită şi ignorată de religie, şi nici invers. În acest sens, cuvintele celebre ale sfântului papă Ioan Paul al II-lea din enciclica “Fides et ratio” sunt ilustrative şi de mare anvergură: “Credinţa şi raţiunea sunt ca două aripi cu care spiritul uman se înalţă spre contemplarea adevărului” (nr. 1).

Lucrare ce prezintă relațiile dintre creștinism și Imperiul Roman, relațiile dintre biserica creștină, papalitate, episcopii și regatele creștine ale Europei în primul mileniu.

Această relaţie necesară dintre cultură şi religie este scoasă în evidenţă şi de părintele Emil Dumea în cartea Cultură şi religie în dialog, pe care o prezentăm acum cititorilor noştri. Lucrarea, împărţită în zece capitole, prezintă marile şi fundamentalele conţinuturi, temele de interes comun, pentru un posibil dialog, dintre cultura zilelor noastre şi religie. În acelaşi timp, autorul nu ezită să afirme cu convingere că acest raport, în contextul actual, este din ce în ce mai ameninţat, mai şubrezit, ajungându-se uneori la negarea cu desăvârşire a oricărui tip de raport dintre Dumnezeu şi lume. În lucrarea de faţă, autorul insistă totodată asupra necesităţii urgente de a revitaliza şi actualiza creştinismul, păstrându-i esenţa evanghelică, care să corespundă contextului contemporan.

În această carte, părintele Emil Dumea oferă cititorilor numeroase informaţii de ordin istoric cu privire la acest subiect, având în vedere în special spaţiul european, într-un mod generalizat, dedicând, de asemenea, multe pagini situaţiei concrete din spaţiul românesc. Într-unul din capitolele acestei lucrări (IX), ne este oferită şi o sinteză a gândirii Papei emerit Benedict al XVI-lea cu privire la conflictul dintre culturi.

Lucrarea se adresează tuturor celor care doresc să afle care sunt punctele de legătură dintre cultură şi religie, dar şi elementele care fac ca acest dialog să fie periclitat, precum şi celor care doresc să aibă un punct de pornire pentru construirea dialogului intercultural şi interreligios, având în minte şi cuvintele Papei emerit Benedict al XVI-lea: “Bisericile trebuie să fie mai prezente şi mai convingătoare în a oferi un plus de inimă şi inteligenţă, de raţiune universală culturii sau culturilor contemporane”.

Pr. dr. Emil Dumea

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *