Creștinii și munca ”la negru”

27 oct., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

De ce atâția oameni, bărbați și femei, sunt constrânși să lucreze ”la negru”? Munca la negru ne rănește și face să sângereze întreaga noastră ființă iar societatea continuă să rămână bolnavă și nedreaptă.
De ce continuă să existe în societatea noastră această formă de sclavie a muncii la negru, care-l umilește pe muncitor și-l ține într-o continuă stare de nesiguranță și de teamă că își poate pierde oricând locul de muncă prin care își asigură pâinea de toate zilele pentru el și pentru casa, familia lui? De ce trebuie să existe în lumea noastră un comerț la negru și legi făcute și aplicate pe sub masă, la întuneric? De ce se găsește atât de greu un loc de muncă și de ce cel mai adesea persoana care-l va ocupa este știută deja înainte de a avea loc concursul de ocupare a lui? De ce lumea noastră pe care o considerăm atât de avansată, de dezvoltată este construită adesea pe minciună, corupție, incompetență, pe mușchii celui mai puternic și fără scrupule?
În fața acestor situații atât de dureroase, mulți dintre noi s-au resemnat deja, și-au pierdut curajul și puterea de a mai lupta pentru o lume mai bună și mai dreaptă și se mulțumesc dacă au cu ce trăi de astăzi pe mâine. Ca și creștini, eu cred că rolul nostru în societate rămâne necesar și foarte important. Căci chiar dacă nu suntem noi cei care facem legile în economie și nu suntem patroni sau în posturi de conducere, fiecare dintre noi poate contribui la însănătoșirea societății prin viața lui corectă, cinstită, onestă. Purtând în gândurile și faptele noastre dreptatea lui Dumnezeu, noi facem lumea aceasta mai dreaptă. Noi putem aduce un spirit nou în lumea muncii și-i putem oferi acestei lumi o inimă nouă, caldă, bună, dreaptă, cinstită. Căci chiar dacă în fruntea țării avem miniștri nedrepți și corupți, ei nu vor putea să facă nimic dacă noi, cei mulți, vom fi drepți, corecți și cinstiți. Și să o recunoaștem sincer: Dacă în această țară sunt atâtea rele și nedreptăți, acestea se întâmplă nu doar din cauza politicienilor, ci și din cauza noastră, a celor mulți, care condamnăm faptele lor, dar la rândul nostru, adesea ne comportăm ca și ei.
Suntem creștini, ne numim frați și surori în Cristos, egali cu toții în fața lui Dumnezeu, având toți aceeași demnitate. Cât de important este acest spirit creștin în lumea muncii, a căutării unui loc de muncă! Cât de important este pentru un patron să știe că angajații lui sunt oameni egali cu el, că au aceleași drepturi și aceeași demnitate ca și el! Și că femeia de serviciu care face curățenie în biroul lui are acasă o familie poate mai numeroasă decât a lui; poate că soțul ei nu lucrează, iar copiii ei nu au cu ce să se încalțe ca să meargă la școală. Cât de important este ca în lumea muncii, indiferent de munca pe care o prestează cineva, să nu uităm că formăm împreună o mare familie, în care trebuie să împărtășim împreună bucuriile și durerile tuturor. Chiar dacă este nevoie de competiție, pentru a crea progres și bunăstare materială, nu trebuie să uităm că pentru orice om, mai importantă decât competiția este comuniunea cu toți semenii lui și egalitatea de șanse în ocuparea unui loc de muncă.
Orice muncă este demnă, iar orice om care muncește trebuie apreciat și respectat, indiferent că este în fruntea țării sau mătură străzile. Dar, din păcate, sunt și munci nedemne care-l umilesc pe om sau chiar îl distrug. Există munca la negru care, cum am afirmat deja, îl umilește pe om. Orice muncă trebuie să fie la lumina zilei și încadrată în litera legii. De ce trebuie să-i constrângem pe oameni să lucreze în ilegalitate?
Sunt oameni care fabrică arme și muniții cu care vor fi uciși semenii lor. Sunt fabrici și laboratoare unde se prelucrează drogurile, se fabrică prezervative și anticoncepționale. Sunt cabinete medicale unde sunt uciși pruncii în sânul mamei. Sunt întregi rețele în care lucrează racheți, proxeneți și prostituate și unde clienții varsă sume imense de bani. Sunt studio-uri de video chat unde se vând iluzii și frumuseți pe sticlă, iar clienții varsă, la fel, sume imense în timp ce soțiile lor dorm împreună cu copiii lor. Sunt site-uri unde sunt racolați minori și exploatați sexual. Sunt tot felul de hoți care vând produse furate sau contrafăcute, de contrabandă, intrate în țară cu ajutorul vameșilor și oamenilor cu funcții înalte. Sunt fabrici unde se fabrică alcool care tâmpește creierul consumatorilor, iar apoi reziduurile acestor fabrici otrăvesc câmpurile și apele noastre. Sunt multe baruri, restaurante, magazine, birouri etc. unde pot ocupa un loc de muncă doar tinere cu anumite dimensiuni ale corpului și cu vârsta sub 30 de ani. Sunt atâția oameni care pentru o bucată de pâine și un acoperiș deasupra capului acceptă tot felul de munci și salarii de mizerie, umilitoare. Sunt atâția părinți care-și trimit copiii la cerșit. Există atâta ”negru” în muncile oamenilor!
Muncile la negru, activitățile ilegale nu sunt doar nedrepte și umilitoare pentru om, dar toate acestea țin întreaga societate într-o stare de boală, de mizerie morală care ne afectează pe noi toți.
Misiunea și rolul nostru al creștinilor în lumea de astăzi nu sunt deloc depășite. Dimpotrivă, purtând în noi spiritul lui Dumnezeu, transformăm societatea din interiorul ei; îi dăm o inimă, un spirit, un suflet nou, proaspăt și cinstit, curat. Și de fapt, ce ar trebui făcut pentru ca lumea aceasta să fie mai bună și mai dreaptă? De legi, nu ducem lipsă; nici de legiuitori. De mijloace și instrumente de producție, la fel, nu ducem lipsă. Deci, ce ne lipsește pentru ca să trăim cu toții mai bine? O inimă caldă și generoasă și o minte care să nu-și vadă doar propriile interese, ci și pe cele ale altora. Aici putem interveni noi, creștinii, în societatea de astăzi, purtând între oameni inima și spiritul lui Dumnezeu, adică făcând-l prezent pe El, Creatorul și Răscumpărătorul nostru.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *