Constatare (21 aprilie 2015)

21 apr., 2015 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Nu toți cei care sunt botezați și cred în Dumnezeu sunt și oameni buni. Atât botezul, cât și credința pe care spun că o au, sunt simple decoruri cu care își amăgesc conștiința și fac tot felul de compromisuri și chiar răutăți. Nu toți cei care calcă pragul bisericilor, calcă și pe căile dreptății și ale adevărului; ei mi se par a fi niște creștini necreștini.
Nu toți cei care cred în Dumnezeu au citit Biblia, iar imaginea lor despre Dumnezeu este cam departe de chipul Lui redat de Cartea Sfântă. Dumnezeul lor este unul confuz, aparținând unei lumi apuse, în care superstițiile și ignoranța erau destul de răspândite.
Am întâlnit persoane spirituale cu o delicatețe a conștiinței și o puritate în gândire și exprimare, în comportament care m-au edificat, și care nu erau deloc atașate de biserică și de practicile religioase.
Din istoria popoarelor am aflat că au existat oameni de valoare care n-au crezut în Dumnezeu, dar care de dragul oamenilor, al adevărului, al promovării binelui au fost capabili de eforturi și sacrificii care m-au edificat.
Tot din istorie am aflat însă că au existat și mulți care în numele lui Dumnezeu și al unor principii religioase i-au ars pe semenii lor, le-au închis gura, i-au întemnițat, i-au exclus din societate și au transformat religia într-o doctrină a terorii.
Sunt convins că sunt mulți oameni buni care se proclamă atei, iar pentru mine, ca și creștin, rămâne dificila misiune de a vedea prin ce sunt eu mai bun decât ei. La fel cum, întâlnind africani animiști sau japonezi budiști sau hinduiști, am constatat că sunt mai senini sufletește decât mine, mai deschiși spre dialogul cu ceilalți, mai concilianți, mai generoși decât sunt eu.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *