Comori ascunse

31 iul., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

“Împărăţia cerurilor este asemenea comorii ascunse într-un ogor, pe care un om, găsind-o, o ascunde şi, plin de bucurie, merge şi vinde tot ce are şi cumpără ogorul acela.”
Evanghelia după Matei 13, 44.
Copil fiind, visam comori ascunse la temelia paravanului casei. Dimineața, când mă trezeam, alergam în paravanul din spatele caseI și scormoneam pământul de lângă temelie pentru a descoperi comoara din vis. Mă trezeam mereu din visele mele cu un gust amar: Nu am găsit niciodată comoara visată (bani, metale prețioase, obiecte de valoare și ce mai intra în fantezia mea de copil). Comori ascunse pe lângă casă, în terenuri sau țări îndepărtate au vrăjit mințile oamenilor dintotdeauna. Mirajul îmbogățirii peste noapte sau al câștigurilor mari și imediate ne ademenește pe cei mai mulți dintre noi. Măcar de am câștiga la loto-prono, la vreun fel de Bingo, la diferite loterii, pariuri cu câștiguri etc. Sau ne-am încercat norocul și fericirea la Caritas-Cluj, depunând o traistă cu bani și visând să câștigăm în schimb saci cu bani. Finalul a fost jalnic: Nu numai că nu ne-am ales cu saci plini cu bancnote, dar am pierdut și ce pusesem în traistă.
Nu știu însă dacă pe careva dintre noi ne ademenește vreo comoară creștină: Sărăcia, castitatea, ascultarea, altruismul și generozitatea, purtarea crucii pe urmele lui Cristos, viața consacrată total lui Dumnezeu și slujirii oamenilor? Este careva dintre noi preocupat să descopere comoara ascunsă în Împărăția lui Dumnezeu?
Deocamdată suntem în UE, unde ne merge bine și avem de câștigat alte comori care să ne facă zilele fericite: De exemplu, să venim în concediu din străinătate în satul natal cu un autoturism dintr-o clasă superioară? Parcă altă satisfacție avem când parcăm pe marginea șanțului (cu ceva peturi și niște buruieni) o mașină de clasă și toți cei care trec pe stradă remarcă acest lucru.
…Și totuși… Există alte comori, invizibile dar la fel de reale ca și mașina de clasă, ca și gardul și porțile din fier forjat, ca și casa nouă cu balcoane la etaj.
Există o comoară invizibilă: Împărăția lui Dumnezeu, adică iubirea lui pentru toți oamenii; fidelitatea lui în fața infidelităților noastre; jertfa lui supremă pentru spălarea păcatelor omenirii. Împărăția lui Dumnezeu este prezența lui în mijlocul nostru prin Fiul său Isus Cristos, răscumpărătorul și mântuitorul nostru. Între noi există Unul pe care, din păcate, mulți nu-l cunoaștem, nu-l iubim; nici nu ne interesează prezența lui în mijlocul nostru, căci suntem ocupați cu alte treburi care nu au de-a face cu împărăția lui cum nu are de-a face câinele cu linsul sării.
Și totuși, în mijlocul nostru există o comoară, mult mai reală decât cea pe care, copil fiind, o visam îngropată în paravanul din spatele casei. Există o comoară imensă de iubire în inima lui Dumnezeu, iubire revărsată în inimile noastre, comoară pe care atât de puțin o cunoaștem și prea puțin o folosim și ne bucurăm de ea.
În noi și în orice vietate există o comoară numită viață, pentru care atât de puțin suntem recunoscători autorului și dătătorului vieții. O comoară mult mai prețioasă decât toți banii din lume și pe care ar trebui să o cultivăm cu cea mai mare grijă, în modul cel mai inteligent și mai rodnic posibil.
În noi există comori prea puțin cunoscute, numite talente, capacități și aptitudini care de multe ori zac, mucegăiesc, se ofilesc și mor, pentru că nouă ne place para mălăiață în gura lui Nătăfleață.
În noi și în tot ce există se ascunde o comoară numită frumusețe care ne încântă privirea; o frumusețe a minții, a caracterului, a înclinațiilor și aspirațiilor noastre și care fac din om cea mai frumoasă creatură de pe pământ.
Sunt multe comori ascunse pentru care se merită orice efort, orice cheltuială pentru a le avea; pentru a ne bucura de ele și pentru a-i mulțumi Celui de la care vine orice lucru bun.
Împărăția cerurilor nu este doar sus în ceruri; ea este în noi, printre noi, comoară ascunsă și care merită orice efort din partea noastră pentru a o avea.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *