Ce este Crăciunul?

20 dec., 2017 Raze de lumină Nu sunt comentarii

CE ESTE CRĂCIUNUL?
Crăciunul este o magie care ne cuprinde pe toți sub mantia ei plină de lumină, căldură, iubire și viață. Sărbătoarea Nașterii în timp a Celui ce există din veșnicie este un mister pe care-l putem contempla cu ochii mirați și nevinovați ai unui copil. În fața coborârii pe pământul nostru a Celui pe care cerurile nu-l pot cuprinde, mintea omului nu poate decât să se plece în adorarea lui Dumnezeu întrupat în Pruncul culcat într-o iesle, într-un grajd. Nașterea Domnului are toate elementele unui mister pentru dezlegarea căruia Dumnezeu Tatăl a creat veșnicia. Ceea ce ochii noștri văd și ceea ce mintea noastră contemplă acum despre Dumnezeul întrupat nu-i decât o fărâmă din divinitate, o secundă dintr-un timp fără sfârșit.
Multe lucruri li se întâmplă oamenilor pe neașteptate, dar ca însuși Dumnezeu să se întrupeze în trupurile noastre muritoare, așa ceva depășește cu mult capacitatea noastră de înțelegere. Magia misterului Întrupării și Nașterii Fiului lui Dumnezeu din sânul Fecioarei Maria nu rămâne însă un eveniment abstract, cerebral, de contemplat și pus în cuvinte de către teologi. Întruparea lui Dumnezeu în firea noastră muritoare este, cum am zis, o magie care ne farmecă toate simțurile; ne umple inima de bucurie, de încredere, de iubire față de toți oamenii, de dorința de a împărtăși cu oricine bucuria și pacea pe care Fiul lui Dumnezeu ni le oferă tuturor cu o generozitate fără margini.
-De ce oare sărbătoarea Nașterii Domnului ne retrimite în copilărie, atunci când trăiam cu toată intensitatea bucuria de a vedea luminițele aprinse în ramurile bradului, de a cânta cântecul de stea pe la casele oamenilor, de a căuta sub pernă cadourile pe care Moș Crăciun le-a strecurat acolo pe când noi dormeam? Sărbătoarea aceasta ne întoarce înapoi la nevinovăția pe care o aveam odinioară, când eram mai buni și mai generoși decât am devenit ca adulți. Nașterea lui Cristos înseamnă renașterea noastră ca fii ai Tatălui ceresc, frați cu Cristos și frați unii cu alții. Sărbătoarea ne recrează ca oameni, ca frați și surori cu toți oamenii, din toate locurile și din toate timpurile. Orice om nu este doar un boț de carne care într-o zi va muri și va fi îngropat. În orice om Crăciunul ne reamintește că trebuie să contemplăm chipul lui Dumnezeu care și-a construit locuința în inimile noastre. Dumnezeu este în fiecare dintre noi. De aceea, respectul față de demnitatea și chemarea noastră trebuie să fie fără margini, căci fără margini este și Cel care locuiește în noi. Și la fel, fără margini trebuie să fie și respectul și iubirea față de orice om, căci în toți locuiește același Dumnezeu. Crăciunul este sărbătoarea fraternității universale.
-Celor adulți și persoanelor în vârstă, Crăciunul ne reamintește timpuri de odinioară cu nămeți cât gardurile, dar cu multă căldură în casă alături de părinți și de bunici, alături de frații și surorile noastre, cu toții trăind într-o mare familie în care ne simțeam atât de bine. Stăteam toți în jurul mesei plină cu bucate alese, gătite în cuptor și pe plita sobei în care lemnele ardeau în flăcări jucăușe, care parcă și ele trăiau magia sărbătorii. Unde este mirosul cozonacului de altădată? Unde este mirosul merelor coapte în rolă, al plăcintelor rumenite și unse cu smântână, unde este aroma vinului fiert și care ne încălzea și mai mult inimile, ne făcea și mai veseli, mai voioși și mai bucuroși de a sărbători împreună Nașterea Domnului?!
-Dumnezeu Tatăl face lumii întregi cel mai mare cadou: Ni-l oferă pe însuși Fiul său pentru ca El să fie bucuria noastră. Plini de bucurie și generozitate, de Crăciun fiecare ne facem cadouri unii altora, imitând iubirea și generozitatea lui Dumnezeu. Cine nu așteaptă un cadou de Crăciun? Cine nu așteaptă un semn de iubire din partea celorlalți? Toți dorim să simțim iubirea celorlalți. Toți dorim cu toată ființa noastră să fim iubiți, adică să primim un cadou, fie el cât de mic! Cadourile, așadar, nu trebuie privite atât sub un aspect comercial și mercantil, cât mai mult ca un semn al iubirii și generozității noastre. Iar în centrul atenției, alături de cei dragi ai familiei, trebuie să stea cei la care nu se gândește nimeni, cei bolnavi sau aflați în diferite necesități. De Crăciun, trebuie să facem orice ne este posibil pentru ca în lume să fie mai puțină suferință și mai multă bucurie, mai puțin egoism și ură și mai mult altruism și iubire.
-Odată cu nașterea în timp a Fiului lui Dumnezeu, timpul a căpătat o altă valoare. Timpul a devenit sacru, căci el, timpul, este proprietatea lui Dumnezeu, iar noi l-am primit în dar, pentru un anumit număr de ani, pentru ca în scurta noastră trecere prin această lume să-l facem mai prezent pe Dumnezeu și Împărăția lui, o împărăție a vieții, a iubirii, a păcii, a fraternității universale. Căci pentru aceasta a venit Isus Cristos în lumea noastră, pentru ca să dea pământului nostru dimensiunile dumnezeirii.
-Deja dinainte de Crăciun și în timpul până la Bobotează creștinii cântă Nașterea Domnului. Lumea parcă este invadată de cântece ieșite din inimile și sufletele noastre. Și credem că la glasul nostru se adaugă glasurile îngerilor în a vesti în cer și pe pământ vestea cea bună: Dumnezeu se naște aici, pe pământul nostru; El vine și rămâne la noi; El este Emanuel. Cerul coboară pe pământ, pentru ca pe omul pământeam să-l înalțe la cer, alături de tronul lui Dumnezeu. Cerul și pământul îl adoră pe Pruncul culcat în iesle; ocrotit de grija Mamei sale, Fecioara Maria, de Sfântul Iosif, iubit și adorat de păstori și de magi. Misterul de la Betleem luminează întregul pământ; ba chiar și cerurile sunt luminate de lumina nou născutului Isus.
Pacea și bucuria Crăciunului să cuprindă inimile și casele noastre. Colindele și cântecele sfinte să răsune peste tot, preamărind prezența lui Dumnezeu între noi. Astăzi, pentru noi și lumea întreagă s-a născut Mântuitorul mult dorit. Veniți să-l adorăm și să ne bucurăm cu toții, căci Dumnezeu este cu noi.
Crăciun fericit! Sărbători binecuvântate!

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *