Ce cred despre cine gândeşte diferit de mine

10 nov., 2014 Raze de lumină Nu sunt comentarii

Citind reflecțiile mele electorale, cineva s-a exprimat cam așa: Dacă aș putea, probabil l-aș excomunica, fiindcă l-a votat pe domnul Ponta. Am stat apoi și am reflectat la ceea ce a afirmat această persoană și vreau să răspund aici, public, atât acesteI persoane, cât și oricui altcuiva care s-ar întreba ce atitudine am eu față de persoane care gândesc sau se manifestă diferit de mine. Incerc să răspund scurt și curprinzător:
I. Ca cetățean al acestei țări a cărui lege fundamentală o reprezintă Constituția, pe care o respect în întregime, respect și cred în următoarele principii:
ART. 29
Libertatea constiintei (1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingrădite sub nici o formă.
(2) Libertatea constiintei este garantată; ea trebuie să se manifeste in spirit de tolerantă si de respect reciproc.
ART. 30
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulară a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
II. Ca și creștin a cărui lege fundamentală este cea a iubirii, inclusiv a dușmanilor, îi iubesc pe toți oamenii, încercând să urmez exemplul lui Cristos.
Precizez că cine gândește diferit de mine, nu-mi este dușman, ci doar o persoană care gândește diferit și nimic altceva. Si ar fi vai și amar de noi, dacă toți am gândi la fel.
Dar, căutarea adevărului și urmarea lui reprezintă o exigență fundamentală a libertății și progresului. De aceea, îmi mențin convingerea că ignoranța naște monștri. Și nu mi-aș menține-o dacă istoria trecută și prezentă nu mi-ar confirma adevărul ei tragic (Cine încă mai are dubii, să meargă, de exemplu, și să viziteze memorialul de la Sighet). Ce am scris aici izvorăște doar din dorința mea fierbinte de a-i vedea mai liberi, mai fericiți pe concetățenii mei. Pentru ei m-am întors în țară după căderea comunismului și pentru ei rămân, deși în libertatea mea de om, de creștin mă simt frate cu orice om, oricine ar fi el, de pe oricare meridian al planetei.

Articole recomandate

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *