Catolicismul în Moldova în secolul al XVIII-lea

17 oct., 2012 Cărţi publicate 1 Comentariu

Lucrarea intitulată Catolicismul în Moldova în secolul al XVIII-lea, scrisă de pr. dr. Emil Dumea, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic “Sf. Iosif” din Iaşi, a fost publicată la editura Sapientia în anul 2003. Acest studiu reprezintă de fapt teza de doctorat pe care părintele Dumea a susţinut-o în 1997 la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma. Cartea apare în format academic, 17×24 cm, conţine 294 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia, precum şi de la celelalte librării catolice la prețul de 15 lei.

Titlu: Catolicismul în Moldova în sec. XVIII
Autor: Emil Dumea
Editura: Sapientia
Locul și anul apariției: Iași, 2003
ISBN 973-8474-25-6
Format / Pagini: 17×24 cm / 294
Preţ: 15 lei
Vizualizare online pdf_button

Despre valoarea acestei cărţi ne vorbeşte dl prof. univ. dr. Ion Toderascu, de la catedra de istorie medievală, Facultatea de Istorie, Universitatea “Al.I. Cuza” Iaşi.

“Disertaţia în discuţie este o cercetare remarcabilă, întocmită după normele severe ale lucrărilor ştiinţifice. Cea mai mare parte a tezei este ‘construită’, cum spune autorul, pe documente ‘mai ales din acelea din arhiva Congregaţiei De Propaganda Fide‘. În acest fel, autorul şi-a asigurat personalizarea muncii întreprinse. Domeniul acesta este unul de mare importanţă, astăzi, credem, mai mult ca oricând. El ne trimite la două concepte fundamentale ale evoluţiei contemporane:toleranţa şi intoleranţa. Şi cum lumea de astăzi nu poate fi concepută fără toleranţă – care asigurăpacifismul – autorul a căutat-o în trecut. A căutat-o într-un secol de mari transformări, un secol al ‘revoluţiilor’ în toate domeniile, un timp care anunţa ‘veacul naţionalităţilor’.

Constatarea domnului prof. preot Emil Dumea este una de interes general, care vizează profilul românului, al celui din Moldova istorică mai cu seamă. Între populaţia ortodoxă şi cea catolică (aprox. 13.000 de suflete în secolul XVIII) din Moldova au fost ‘relaţii bune’ chiar dacă ‘fiind minoritate etnică şi religioasă, catolicii păstrau un puternic sens de solidaritate şi unitate internă care, din punct de vedere religios, excludea ortodocşii… Oamenii, indiferent de confesiune, împărtăşeau, ca şi astăzi, aceeaşi viaţă cu aceleaşi probleme şi dificultăţi’.

Tinerii au legat prietenii şi au construit familii mixte. Populaţia de rit catolic din Moldova a împrumutat valori de la ortodocşi, ‘a adoptat multe obiceiuri religioase şi laice autohtone’. Nu este vorba, constatăm noi, despre o prezentare idilică din partea autorului, ci despre reliefarea a ceea ce a constituit nota dominantă a vieţii cotidiene din Moldova veacului al XVIII-lea. Aceasta nu exclude unele note şi manifestări de intoleranţă. Cele două comunităţi, ortodoxă şi catolică, se considerau reciproc schismatice, ceea ce în mentalul medieval şi premodern era o normalitate.

Traducerea Lucrării de doctorat susținută în 1997 la Facultatea de Istorie Ecleziastică din cadrul Universității Pontificale Gregoriene din Roma, sub îndrumarea Prof. Jacov Kuli SJ, în care este prezentată istoria catolicismului în Moldova în secolul al XVIII-lea.

Autorul tezei aici prezentate nu a ocolit nici problema foarte mult discutată a ceangăilor din Moldova, o problemă în care s-a consumat multă patimă, o temă politizată, ceea ce a fost nociv pentru spiritul public. Domnul Emil Dumea, fără a-şi propune o rezolvare, face un popas echilibrat, sine ira et studio. Nu originea etnică a acestui grup demografic l-a preocupat prioritar, ci starea de fapt, condiţia reală a acestora”.

Pr. dr. Emil Dumea

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poştă: Librăria Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, 26; 700064 – Iaşi;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 41: de luni până vineri între orele 10.00-18.00;
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.

Articole recomandate

Comentarii la acest articol

Lasă un comentariu la acest articol

Adresa dvs. de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *